
Στο διεθνές ψυχιατρικό συνέδριο που έγινε στην Καλαµάτα, η καθηγήτρια Νευρολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης Μάγδα Τσολάκη είπε ότι υπάρχει τρόπος πρόληψης και καταπολέµησης της νόσου του Alzheimer. Με δύο απλές κινήσεις. Η πρώτη κατόπιν ειδικής εξέτασης DNA, µε την οποία µπορεί να τεκµηριωθεί η διάθεση και µελλοντική συνάντηση του εξεταζόµενου µε την άνοια. Και η δεύτερη, µε την προληπτική χορήγηση ειδικών σκευασµάτων τα οποία δεν έχουν ακόµα εγκριθεί.
Πιο συγκεκριμένα, και μέσα από συζήτηση με τη Μάγδα Τσολάκη:
-Ποια η ακριβής ονομασία αυτής της ευεργετικής εξέτασης;
Ονοµάζεται γονιδιακή εξέταση των αλληλόµορφων γονιδίων της Απολιποπρωτεΐνης Ε
-Πότε πρέπει να γίνει, εννοώ σε ποια ηλικία;
Από τα 60 και µετά.
-Πόσο κοστίζει και πού μπορεί να γίνει;
Κοστίζει 100 ευρώ, αλλά και στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα υπάρχουν εργαστήρια που την κάνουν µόνο µε 10 ευρώ, διότι έχει βρεθεί ως χορηγός µια φαρµακευτική εταιρεία
-Πρόκειται για εξέταση στο DNA;
Σωστά
-Και αν έχει προδιάθεση ο υποψήφιος ασθενής τι πρέπει να κάνει;
Αν έχει προδιάθεση µπορεί να πάρει το σκεύασµα της Οµοταυρίνης/Τραµιπροσάτης, που παράγεται από τα φύκια της θάλασσας. Αυτό το σκεύασµα έχει την ιδιότητα να εµποδίζει τη συσσώρευση του β-αµυλοειδούς σε πλάκες στον εγκέφαλό µας.
-Πόσες πιθανότητες έχει ώστε να αποφύγει την άνοια;
Τώρα γίνονται µακροπρόθεσµες µελέτες οι οποίες θα αποδείξουν τη δυνατότητα αυτού του φαρµάκου να σταµατάει την εξέλιξη της άνοιας. Οι πρώτες µελέτες ήταν θετικές µε πολύ σηµαντικά αποτελέσµατα. Επίσης, από άλλες µελέτες φαίνεται ότι µπορούµε να προφυλάξουµε τους ασθενείς από άνοια, αντιµετωπίζοντας τους περιβαλλοντικούς παράγοντες µέχρι και 40%.
-Εχει εγκριθεί αυτό το σκεύασμα;
Οχι ακόµη, αλλά ο οργανισµός National Institute of Ageing (NIA) έχει χρηµατοδοτήσει την Alzheon µε 47 εκατ. δολάρια. Ωστε να προχωρήσουν γρήγορα αυτές οι µελέτες που θα επιτρέψουν στον FDA (σ.σ.: ο αµερικάνικος οργανισµός για την έγκριση τροφών και φαρµάκων) να εγκρίνει το φάρµακο και µελλοντικά στον ΕΜΑ (σ.σ.: ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός οργανισµός).
-Εχω διαβάσει ότι ένα αμερικάνικο ερευνητικό κέντρο έχει ανακαλύψει φάρμακο με το οποίο μπορεί να καθυστερήσει η ανάπτυξη της άνοιας, είναι αλήθεια;
Υπάρχουν τέτοιες πολλές ανακοινώσεις, αλλά αν δεν γίνουν µεγάλες κλινικές µελέτες, και µάλιστα διπλές, δεν µπορούµε να µιλάµε για τέτοιου είδους αποτελέσµατα.
– Πόσες μορφές άνοιας υπάρχουν;
Υπάρχουν πολλές µορφές άνοιας. Οι εκφυλιστικές και οι δευτεροπαθείς που οφείλονται σε άλλα νοσήµατα. Η πιο συχνή είναι η άνοια τύπου Αλτσχάιµερ.
-Η άνοια ή το Αλτσχάιμερ σχετίζονται φυσικά με την απώλεια μνήμης, έτσι δεν είναι;
H νόσος Αλτσχάιµερ συνήθως αρχίζει µε προβλήµατα στη µνήµη, αλλά µπορεί να αρχίσει και µε διαταραχές στον λόγο, µε διαταραχές στον προσανατολισµό στον τόπο, διαταραχές στην όραση, η λεγόµενη “οπίσθια εγκεφαλική ατροφία” ή ακόµη και µε διαταραχές συµπεριφοράς.
-Η άνοια είναι Αλτσχάιμερ;
Μπερδεύονται οι άνθρωποι. H Αλτσχάιµερ είναι άνοια και είναι η πιο συχνή άνοια.
-Συμβαίνει και Αλτσχάιμερ σε μικρές ηλικίες, ας πούμε στα 40;
Ναι, βέβαια. Οι τρεις µικρότεροι ασθενείς µου στην Ελλάδα ήταν 32, 37 και 39 ετών.
-Ποια τα πρώτα συμπτώματα;
Ξεχνάς όλο και πιο συχνά, δυσκολεύεσαι να εκτελέσεις απλές δραστηριότητες, γλωσσικές δυσκολίες, µπερδεύεις χώρο και χρόνο, δυσκολεύεσαι να προγραµµατίσεις την καθηµερινότητά σου, ξεχνάς να τοποθετείς αντικείµενα, συχνές εναλλαγές στη διάθεση και τη συµπεριφορά σου, αποφεύγεις κοινωνικές συναναστροφές.
-Η νόσος αυτή είναι γονιδιακή και κληρονομική;
Στο 1%-5% κληρονοµείται µε τους νόµους του Μέντελ. ∆ηλαδή, τα µισά παιδιά θα πάσχουν εάν ο ένας γονιός πάσχει κι αυτός. Στο υπόλοιπο 95%-99% των ασθενών µε σποραδική µορφή έχουµε βρει µέχρι σήµερα 75 προδιαθεσικά γονίδια που στο µέλλον θα βρούµε πόσο διεισδυτικά είναι. Σήµερα πιστεύουµε ότι κατά το 80% περίπου η νόσος είναι κληρονοµική.
-Ποια τα αίτια; Μήπως είναι και η διατροφή; Η καθιστική ζωή;
Μερικοί από τους παράγοντες κινδύνου είναι: έλλειψη νοητικής δραστηριότητας, κατάθλιψη, στρες, διαβήτης, κρανιοεγκεφαλική κάκωση, υπέρταση στη µέση ηλικία, ορθοστατική υπόταση. Ακόµα υπάρχουν και µερικοί, λιγότεροι βέβαια, παράγοντες κινδύνου. Οπως παχυσαρκία στη µέση ηλικία, απώλεια βάρους σε µεγάλη ηλικία, έλλειψη σωµατικής άσκησης, κάπνισµα, κακή ποιότητα ύπνου, καρδιαγγειακή νόσος, κολπική µαρµαρυγή, έλλειψη βιταµίνης C.
-Ποιος ο μέσος όρος ζωής ανθρώπων που πάσχουν από άνοια;
Ο µέσος όρος έναρξης της νόσου είναι τα 70-75 χρόνια της ζωής και η διάρκεια της νόσου ποικίλλει από τα 2 έως και τα 25 χρόνια µε µέσο όρο στην Ελλάδα τα 7 χρόνια.
-Ποιες οι διαφορές ατόμων που πάσχουν από γεροντική από τους άλλους με πρώιμη άνοια;
Συνήθως αυτοί που παρουσιάζουν άνοια σε νεαρή ηλικία έχουν µεταλλάξεις στο DNA τους.
-Η άνοια καταλήγει και σε συμπτώματα Πάρκινσον;
Ναι, διότι ο εγκέφαλός µας λειτουργεί ως σύνολο και εποµένως σιγά-σιγά επηρεάζονται και τα κινητικά κέντρα που βρίσκονται σε υποφλοιώδεις περιοχές.
-Ποιες οι κοινωνικές υποδομές γι’ αυτά τα άτομα;
Από το 1998 ξεκίνησε η προσπάθεια δηµιουργίας κέντρων ηµέρας για τους ασθενείς µε άνοια. Συγχρόνως, έχουµε οργανώσει οµάδες στήριξης περιθαλπόντων και κινητές µονάδες για τη φροντίδα των ασθενών που βρίσκονται στα σπίτια τους. Τα τελευταία χρόνια προσπαθούµε να οργανώσουµε oικοτροφεία και Οργανωµένα Ιατρεία Μνήµης στα νοσοκοµεία της χώρας.
Πηγή: Protothema