25 Νοεμβρίου, 2023 σε Ανακοινώσεις, Τα νέα της Ένωσης

Ανάγκη άμεσης αποκατάστασης της πρόσβασης στο μοριακό έλεγχο για τη νόσο COVID-19 εντός 24 ωρών

Post placeholder image

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας αναμένει την άμεση υλοποίηση της δέσμευσης του Υπουργείου Υγείας για την αποκατάσταση της πρόσβασης των πολιτών που βρίσκονται σε ανάγκη, στις εξετάσεις μοριακού ελέγχου για τη νόσο COVID-19 και την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Τις τελευταίες ημέρες, η Γραμμή Υποστήριξης Χρόνιων Ασθενών «Μαζί» της Ένωσης, έχει λάβει πλήθος καταγγελιών από πολίτες για καθυστερήσεις στην πραγματοποίηση επεμβάσεων και θεραπειών σε νοσοκομεία της χώρας, αναμένοντας το αποτέλεσμα του τεστ για το νέο κορωνοϊό για τουλάχιστον δύο με τρεις ημέρες. Ως αποτέλεσμα οι ασθενείς υπόκεινται σε σωματική και ψυχική ταλαιπωρία και επιβαρύνεται η λειτουργία των νοσοκομείων για το σύνολο των χρηστών των υπηρεσιών τους.

Ο μέσος όρος των εξετάσεων που διενεργεί η χώρα μας ημερησίως την κατατάσσουν πράγματι στις υψηλότερες θέσεις παγκοσμίως και σε επίπεδα που υποδεικνύει η επιστημονική κοινότητα. Ωστόσο, το Υπουργείο Υγείας οφείλει να ενσκήψει και στην επίλυση προβλημάτων σε επίπεδο καθημερινότητας του πολίτη και του ασθενή και να διασφαλίσει την τήρηση ενός αυστηρού πλαισίου διενέργειας των εξετάσεων και ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων εντός 24 ωρών από τη λήψη του δείγματος.