25 Νοεμβρίου, 2023 σε Ανακοινώσεις, Τα νέα της Ένωσης

Αποκατάσταση της πρόσβασης των πολιτών με ιστορικό αλλεργίας στον εμβολιασμό COVID-19

Με πρωτοβουλία της η εθνική συνομοσπονδία των συλλόγων ασθενών της χώρας, καλεί το Υπουργείο Υγείας να αναλάβει πρωτοβουλία για την αποκατάσταση της πρόσβασης των πολιτών με ιστορικό αλλεργίας στον εμβολιασμό COVID-19.

Τις τελευταίες μέρες, η Γραμμή Υποστήριξης Χρόνιων Ασθενών MAZI – 11132 που λειτουργεί η Ένωση, έχει γίνει αποδέκτης πολλών τηλεφωνημάτων και μηνυμάτων από πολίτες με ιστορικό αλλεργίας που προσέρχονται για το προγραμματισμένο ραντεβού τους σε εμβολιαστικά κέντρα και κέντρα υγείας, ωστόσο ο εμβολιασμός δεν πραγματοποιείται, λόγω πιθανών επιπλοκών αναφυλαξίας. Το ραντεβού τους ακυρώνεται χωρίς να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν. Κάποιοι πολίτες μας ανέφεραν πως τους ζητήθηκε να προσκομίσουν έγγραφο από αλλεργιολόγο που να επιβεβαιώνει πως είναι ασφαλές να κάνουν το εμβόλιο, ενώ άλλοι προσπάθησαν να κλείσουν εκ νέου ραντεβού σε νοσηλευτικό ίδρυμα, χωρίς όμως το ηλεκτρονικό σύστημα να τους παρέχει τέτοια δυνατότητα. Ως αποτέλεσμα, πολλοί πολίτες και χρόνιοι ασθενείς δε διενεργούν τελικά τον εμβολιασμό, ενώ τυπικά δικαιούνται να έχουν πρόσβαση.

Η κατάσταση αυτή δημιουργεί μεγάλη αβεβαιότητα και αγωνία στους πολίτες, ενώ ταυτόχρονα διαταράσσει την ομαλή πορεία της διαδικασίας, καθώς τα ραντεβού ακυρώνονται και επικρατεί σύγχυση σχετικά με τον τρόπο και το χρόνο του επαναπρογραμματισμού.

Αναμένουμε την άμεση ανταπόκριση των αρμοδίων  στο ζήτημα που έχει προκύψει και τη ρύθμισή του.