25 Νοεμβρίου, 2023 σε Ανακοινώσεις, Τα νέα της Ένωσης

Αποζημίωση του μοριακού ελέγχου COVID-19 μέσω Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Υγείας, ότι το τεστ για το νέο κορωνοϊό γίνεται δωρεάν για όσους πολίτες το έχουν ανάγκη, τα κριτήρια που έχουν τεθεί από τον Ε.Ο.Δ.Υ. αποδεικνύονται στην πράξη τόσο αυστηρά, ώστε μία μεγάλη μερίδα ακόμη και χρόνιων ασθενών με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα και ύποπτη συμπτωματολογία να υποχρεώνεται να προσφύγει σε ιδιωτικά εργαστήρια και να επωμιστεί ένα συχνά δυσβάσταχτο κόστος έως 150 ευρώ.

Καθώς μία νέα έξαρση της πανδημίας είναι ήδη προ των πυλών στη χώρα μας, η Γραμμή Βοήθειας χρόνιων ασθενών «ΜΑΖΙ» της Ένωσης, κατακλύζεται το τελευταίο διάστημα από τηλεφωνήματα ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Οι πολίτες καταγγέλλουν ότι παρά την εμφάνιση συμπτωμάτων, δεν καταφέρνουν τελικά να κάνουν το τεστ σε δημόσιο νοσοκομείο ή αναγκάζονται να αναζητήσουν την εξέταση στον ιδιωτικό τομέα για να αποφύγουν το κόστος της αναμονής και της ταλαιπωρίας, τόσο για τη διενέργεια, όσο και για την ανακοίνωση του αποτελέσματος. Παρομοίως, ασθενείς που κάνουν τακτικές θεραπείες σε ιδιωτικά θεραπευτήρια εξακολουθούν να πληρώνουν σε πολλές περιπτώσεις το τεστ, παρά τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί.

Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν και χρόνιοι ασθενείς οι οποίοι είναι γονείς μαθητών. Καθώς τα παιδιά εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, οι γονείς τους ζουν σε καθεστώς αγωνίας τόσο για την υγεία των ανηλίκων, όσο και για τους ίδιους. Η μόνη απάντηση στην πράξη σε αυτές τις περιπτώσεις είναι και πάλι η προσφυγή σε ιδιωτικά εργαστήρια και η επιβάρυνση του προϋπολογισμού του νοικοκυριού.

Η κυβέρνηση οφείλει να θωρακίσει το υγειονομικό σύστημα και να εγγυηθεί τη δωρεάν πρόσβαση στο μοριακό έλεγχο COVID-19 για κάθε πολίτη με ύποπτη συμπτωματολογία, χωρίς ταλαιπωρία και χωρίς καθυστερήσεις. Με την αύξηση της συχνότητας της εποχικής γρίπης, ακόμη και του κοινού κρυολογήματος κατά τους επόμενους μήνες, οι ανάγκες για τεστ θα αυξηθούν σημαντικά και θα απειλήσουν περαιτέρω τις δυνατότητες ανταπόκρισης του δημόσιου τομέα. Για το λόγο αυτό, η Ένωση προτείνει μία κυβερνητική πρωτοβουλία 1) για την άμεση διενέργεια διαγωνιστικής διαδικασίας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ώστε να επιτραπεί η συνταγογράφηση και αποζημίωση του μοριακού ελέγχου και 2) για την οριστική αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας ορισμένων ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, θέτοντας ανώτατο όριο στο κόστος της εξέτασης, για εξέχοντες λόγους δημόσιας υγείας.

Η πολιτεία, η επιστημονική κοινότητα, αλλά και οι σύλλογοι ασθενών καλούμε σε κάθε τόνο τους πολίτες να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί και να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας. Σε αντιστάθμισμα, το λιγότερο που οφείλει να πράξει το κράτος είναι να εγγυηθεί την απρόσκοπτη πρόσβαση κάθε ατόμου στο μοριακό έλεγχο, όταν παρίσταται τεκμηριωμένη ανάγκη.