15 Απριλίου, 2024 σε Ανακοινώσεις|Τα νέα της Ένωσης

Συμμετοχή της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας συμμετείχε στις εργασίες του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιήθηκε στους Δελφούς από τις 10 έως τις 13 Απριλίου 2024 και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Στο πάνελ με τίτλο «Αναπτύσσοντας Στρατηγικές Συνεργασίας για την δημιουργία ενός Βιώσιμου Περιβάλλοντος για τη Φαρμακευτική Καινοτομία Developing Collaborative Strategies to Foster a Sustainable Environment for Pharmaceutical Innovation», την Παρασκευή 12 Απριλίου 2024, η Πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας Βάσω – Ραφαέλα Βακουφτσή επεσήμανε την ανάγκη να επικοινωνηθεί στο κοινό η αξία των καινοτόμων φαρμάκων ώστε να καταλάβουν όλοι τι σημαίνει καινοτομία, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη θεσμικού διαλόγου και συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων, τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε εθνικό επίπεδο. Στόχος είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μιας διαδικασίας που θα διευκολύνει την πρόσβαση στην καινοτομία, δημιουργώντας ένα βιώσιμο περιβάλλον που θα καλύπτει τις ανάγκες των ασθενών, παραθέτοντας ταυτόχρονα τα οφέλη από τη συμμετοχή εκπροσώπων ασθενών σε κάθε στάδιο αυτής της διαδικασίας. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις σχετικές προτάσεις της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, οι οποίες βασίζονται σε επιστημονική τεκμηρίωση και με γνώμονα την κάλυψη των αναγκών των ασθενών.

Στο πάνελ συμμετείχαν οι:

Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Υγείας

Παυλίνα Καρασιώτου, Γενική Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής,

Thibault Massart, Vice President, Europe South, AbbVie

Florence Papillon, Head of Corporate, Public Affairs Europe, Sanofi,

Βασίλης Κοντοζαμάνης, Σύμβουλος του Πρωθυπουργού, π. Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας

Ιωάννης Κωτσιόπουλος, Γενικός Διευθυντής Pharma Innovation Forum

Η Πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας συμμετείχε στη συνέχεια σε πάνελ με τίτλο «Εκτιμώντας την Καινοτομία: Προκλήσεις για το Ελληνικό Σύστημα Υγείας και Ευκαιρίες Ανάπτυξης», η οποία τόνισε ότι το ζήτημα της πρόσβασης στην καινοτομία βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα της Ένωσης Ασθενών ή οποία ταυτόχρονα αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να γίνεται λελογισμένη χρήση των πόρων, με ορίζοντα τη βιωσιμότητα του Συστήματος Υγείας. Στη συνέχεια, αφού αναφέρθηκε στο τι συνεπάγεται η καινοτομία για τη ζωή των ασθενών, προσέθεσε ότι αυτήν την στιγμή στη χώρα μας η πρόσβαση είναι ικανοποιητική αλλά υπάρχουν ανησυχίες για το μέλλον λόγω του υφιστάμενου περιβάλλοντος και θεσμικού πλαισίου που πιέζει τη βιομηχανία και υπογράμμισε ότι σε κάθε περίπτωση ότι ο διάλογος γύρω από την υγεία πρέπει να επικεντρώνεται στους ασθενείς. Απαντώντας, ο Υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε για την πρόσβαση στην κατάλληλη θεραπεία για τους ασθενείς που την έχουν ανάγκη και ανέφερε ότι εκπρόσωπος της Ένωσης Ασθενών θα συμμετέχει στην νέα επιτροπή που έχει νομοθετηθεί και θα ασχολείται με ζητήματα έγκρισης θεραπειών

Στο πάνελ συμμετείχαν οι:

Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Υγείας

Agata Jakoncic, Managing Director MSD Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας

Ολύμπιος Παπαδημητρίου, Πρόεδρος του Σ.Φ.Ε.Ε.

Κωνσταντίνος Παναγούλιας, Αντιπρόεδρος ΒΙΑΝΕΞ

Συντόνισε ο Δημοσιογράφος Γεώργιος Ευγενίδης, STAR CHANNEL

Στο πάνελ με τίτλο «Εμβολιασμός και Δημόσια Υγεία: Οικοδομώντας μια Κουλτούρα προσανατολισμένη στην Πρόληψη», το Μέλος του ΔΣ της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας κ. Γιώργος Καλαμίτσης, την Παρασκευή 12 Απριλίου 2024, ανέφερε ότι το θετικό αποτύπωμα των εμβολίων στη δημόσια υγεία είναι αναμφισβήτητο και προκύπτει από όλα τα δεδομένα, ενώ είναι από τους πιο καίριους παράγοντες που συνέβαλαν στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής τις τελευταίες δεκαετίες. Τόνισε επίσης ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε την αμφισβήτηση και τον σκεπτικισμό που έχουν αναπτυχθεί απέναντι στα εμβόλια ως κάτι μεμονωμένο αλλά ως ένα πρόβλημα διαχρονικό και ευρύτερο και ότι ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης του είναι η συνδυασμένη χρήση όλων των εργαλείων που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της Πανδημίας, (καμπάνιες, μηνύματα, εμβολιαστική αλυσίδα) με στόχο την προσέγγιση του συνόλου του πληθυσμού και με έμφαση στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Στο πάνελ συμμετείχαν οι:

Άρης Αγγελής, Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας

Νικόλαος Σύψας, Καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ

Κυριάκος Σουλιώτης, Καθηγητής Πολιτικής Υγείας, Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και Προέδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας

Στέλιος Κυμπουρόπουλος: Ευρωβουλευτής ΕΛΚ

Antonino Biroccio, Γενικός Διευθυντής GSK Greece

Συντόνισε ο Δημοσιογράφος Αντώνης Φουρλής, HUFFPOST GREECE / ANTENNA TV

Στο πάνελ με τίτλο «Ψηφιακά Προηγμένη Υγεία: Αναπτύσσοντας μια Πραγματικά Μοναδική Αγορά», την Παρασκευή 12 Απριλίου 2024,  ο Τομεάρχης Ψηφιακής Υγείας της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας κ. Δημήτρης Κοντοπίδης, παρουσίασε τα οφέλη της εμπειρίας των ασθενών στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Υγείας, που περιλαμβάνει ένα πλήθος υπηρεσιών, όπως η ψηφιακή ιατρική και ψηφιακή θεραπευτική, επισημαίνοντας τις προκλήσεις στην ολοένα και εξελισσόμενη ψηφιακή υγεία σε εφαρμογές «ψηφιακής θεραπευτικής». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην εμπειρία από τη χρήση καινοτόμων «heath pocket devices» στην περίοδο της Πανδημίας και στη σημασία της ψηφιακής εγγραμματοσύνης και της εγγραμματοσύνης υγείας για τη βέλτιστη αξιοποίηση των εφαρμογών αυτών. Κλείνοντας, τόνισε ότι βασική προϋπόθεση είναι η συμμετοχική διαδικασία σχεδιασμού με ασθενείς, ώστε να παράγονται ψηφιακές λύσεις που αντιμετωπίσουν με αποτελεσματικότητα τις ανάγκες του τελικού χρήστη- ασθενή.

Στο πάνελ συμμετείχαν οι:

Μάριος Θεμιστοκλέους, Υφυπουργός Υγείας

Δημήτρης Νίκας, Πρόεδρος Σ.Ε.Ι.Β

Ευάγγελος Καλαμάκης, Διευθύνων Σύμβουλος SOFMEDICA Ελλάς

Κώστας Αθανασάκης, Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών Υγείας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Συντόνισε η Δημοσιογράφος Βίκυ Καρατζαφέρη, Talk radio, Healthstories, Mononews.