25 Νοεμβρίου, 2023 σε Ανακοινώσεις, Τα νέα της Ένωσης

Διαδικτυακή εκδήλωση Ελληνικής Καρδιολογικής εταιρείας και Ένωσης Ασθενών Ελλάδας: Αρτηριακή Υπέρταση – Καρδιακή Ανεπάρκεια “οι πανδημίες της εποχής μας”

Την Τρίτη 18 Μαΐου πραγματοποιήθηκε  Διαδικτυακή Ενημερωτική Εκδήλωση της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, με θέμα «Αρτηριακή Υπέρταση- Καρδιακή Ανεπάρκεια» και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης (17 Μαΐου 2021) και την Πανευρωπαϊκή Εβδομάδα Αφύπνισης για την Καρδιακή Ανεπάρκεια (10-16 Μαΐου 2021).

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας,  κ. Ιωάννης Κανακάκης,  απηύθυνε χαιρετισμό χαιρετίζοντας την απαρχή της συνεργασίας της Εταιρείας με την Ένωση Ασθενών Ελλάδας, γεγονός που φέρνει κοντά την ιατρική κοινότητα με τους συλλόγους προς το συμφέρον τόσο της επιστήμης όσο και των ίδιων των ασθενών. Στη συνέχεια  η Πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας κ. Κατερίνα Κουτσογιάνη, ανέφερε πως: “Η πανδημία COVID-19 ανέδειξε πόσο πολύτιμη είναι η υγεία μας και πόσο σημαντική είναι η πρόληψη και η ενημέρωση και αυτή εδώ η εκδήλωση έχει ακριβώς αυτό το σκοπό. Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας μπορεί να αποτελέσει την γέφυρα επικοινωνίας της επιστημονικής κοινότητας με την κοινωνία και μέσω του δικτύου των οργανώσεων της να μεταφέρει την πληροφορία με τον πιο αξιόπιστο τρόπο. Η πραγματοποίηση ενημερωτικών εκδηλώσεων σε συνεργασία με διακεκριμένους επιστήμονες, όπως η σημερινή, η συνεχής εκπαίδευση και ανάπτυξη δεξιοτήτων  των συλλόγων μελών μας και όχι μόνο, καθώς και οι παρεμβάσεις προς την πολιτεία με τεκμηριωμένες προτάσεις για την θωράκιση και αναβάθμιση του Δημόσιου συστήματα Υγείας και άλλα ζητήματα πολιτικών υγείας  είναι επίσης στο επίκεντρο των δράσεων μας.” Στη συνέχεια, ο κ. Σταύρος Τερζάκης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας και της Ένωσης Καρδιοπαθών Αξιωματικών Πολεμικού Ναυτικού, Λιμενικού Σώματος & Φίλων, υπό την ιδιότητά του ως πιστοποιημένος συνήγορος από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Ασθενών (EUPATI, www.eupati.eu), δήλωσε πως: “ Η επόμενη μέρα μετά την πανδημία COVID-19 βρίσκει τους καρδιοπαθείς ασθενείς με βασικές ψηφιακές δεξιότητες που επιτρέπουν την χρήση της ώριμης τεχνολογίας (wearables, 5G, Αλγόριθμοι ΑΙ κλπ) στην καθημερινή πρακτική, με αποτέλεσμα την on time/on line σύνδεσή τους με το γιατρό. Αναμένουμε αυτός ο ψηφιακός μετασχηματισμός να λάβει θεσμική μορφή και να εισαχθεί στα συστήματα ασφάλισης.”

Στη συνέχεια, αξιότιμοι ομιλητές της εκδήλωσης ήταν οι κ.κ. Κυριάκος Δημητριάδης, Επιμελητής-Καρδιολόγος, Πρόεδρος ΟΕ Αρτηριακής Υπέρτασης Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Κωνσταντίνος Τσιούφης, Καθηγητής Καρδιολογίας, Α΄ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική-ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΓΝΑ, Γρηγόρης Γιαμούζης, Επίκoυρος. Καθηγητής Καρδιολογίας, Πρόεδρος ΟΕ Καρδιακής Ανεπάρκειας ΕΚΕ και η κα. Χριστίνα Χρυσοχόου, Διευθύντρια ΕΣΥ, Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική και Σύμβουλος Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Οι ομιλητές έδωσαν έμφαση στις σύγχρονες μεθόδους θεραπείας, αλλά και στη σημασία της πρόληψης των καρδιολογικών νοσημάτων. Ο Κυριάκος Δημητριάδης, τόνισε ότι στη σύγχρονη διάγνωση της αρτηριακής υπέρτασης κεντρικό ρόλο παίζει η σωστή μέτρηση της αρτηριακής πίεσης όχι μόνο στο ιατρείο αλλά και εκτός ιατρείου. Ταυτόχρονα σε κάθε υπερτασικό ασθενή θα πρέπει να γίνεται μελέτη για παρουσία βλάβης σε όργανα-στόχους της υπέρτασης, όπως είναι η καρδιά, ο εγκέφαλος, οι νεφροί, τα αγγεία, και οι οφθαλμοί. Ο κ. Κωνσταντίνος Τσιούφης, δήλωσε παράγοντες της αρτηριακής υπέρτασης είναι το σωματικό βάρος, η υπερβολική χρήση αλατιού, η απουσία άσκησης, το κάπνισμα, η κατάχρηση αλκοόλ και η επιβαρυμένη κληρονομικότητα και ανέφερε πως ως ασθένεια αποτελεί το 50% των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων. Έπειτα, ο κ. Γρηγόρης Γιαμούζης, μίλησε για την καρδιακή ανεπάρκεια η οποία εντοπίζεται σε ποσοστό 2-4% του γενικού πληθυσμού της χώρας μας, επισημαίνοντας ότι τα τελευταία 30 χρόνια οι νοσηλείες έχουν τριπλασιαστεί. Τα συμπτώματα της νόσου είναι η εύκολη κόπωση, η δύσπνοια στην προσπάθεια και η κατακράτηση ύδατος, με αποτέλεσμα την εμφάνιση οιδημάτων κυρίως των κάτω άκρων, και τόνισε την  αγαστή συνεργασία ασθενούς-ιατρού-συγγενικού περιβάλλοντος ως ύψιστης σημασίας παράγοντα για την ομαλή πορεία των ασθενών.

Τέλος η κα Χριστίνα Χρυσοχόου αναφέρθηκε στη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας και στη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης για την αντιμετώπισή της και παρουσίασε την εφαρμογή της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας KardiaHF που προσφέρει στον ασθενή με καρδιακή ανεπάρκεια την δυνατότητα να εκπαιδευτεί στην αυτό-παρακολούθηση και αυτοδιαχείριση της νόσου του, πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού του.

Μετά το πέρας των ομιλιών, ακολούθησαν ερωτήσεις τόσο από το κοινό που παρακολουθούσε όσο και από εκπροσώπους των ΜΜΕ,  επιτυγχάνοντας έτσι μια εποικοδομητική αλληλεπίδραση ασθενών-πολιτών και επιστημόνων.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την εκδήλωση εδώ .