25 Νοεμβρίου, 2023 σε Ανακοινώσεις, Τα νέα της Ένωσης

Διασφάλιση εμβολιαστικής κάλυψης στους υγειονομικούς

Με αφορμή πρόσφατο περιστατικό ενδονοσοκομειακής διασποράς κρουσμάτων κορωνοϊού από ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, που παραμένει από επιλογή ανεμβολίαστο, προς ασθενείς με σοβαρά χρόνια νοσήματα, η εθνική συνομοσπονδία των συλλόγων ασθενών της χώρας, καλεί το Υπουργείο Υγείας να δράσει άμεσα και να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το υγειονομικό προσωπικό έχει εμβολιαστεί.

Τέτοια περιστατικά προκαλούν έντονη ανησυχία στους πολίτες καθώς και έλλειψη εμπιστοσύνης προς το σύστημα υγείας γενικότερα. Ασθενείς με χρόνιες και σοβαρές παθήσεις εκτίθενται σε ανυπολόγιστο κίνδυνο, καθώς δε γνωρίζουν αν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου που βρίσκονται  και έρχονται σε στενή επαφή είναι εμβολιασμένο κατά της COVID-19. Μια τέτοια, επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία, διάσταση έρχεται να προστεθεί στην πιο κρίσιμη ίσως στιγμή της υγειονομικής αυτής κρίσης, με τον αριθμό των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων ασθενών να είναι υψηλότερος από ποτέ και την πίεση στις ΜΕΘ να είναι ασφυκτική.

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας υπεραμύνεται πλήρως της αρχής ότι κάθε προληπτική, διαγνωστική ή θεραπευτική πράξη οφείλει να συνιστά ελεύθερη επιλογή του προσώπου όπως προβλέπει, μεταξύ άλλων, ο Κωδικας Ιατρικής Δεοντολογίας (ν3418/2005). Ταυτόχρονα όμως αναγνωρίζουμε πως τα εμβόλια αποτελούν τη αδιαμφισβήτητη ασπίδα για την προάσπιση της δημόσιας υγείας. Η στάθμιση λοιπόν που καλείται το Υπουργείο Υγείας να κάνει βρίσκεται βήματα μπροστά από τις μέχρι σήμερα παραδοσιακές σταθμίσεις μεταξύ αντιτιθέμεων δικαιωμάτων και αγαθών. Για το λόγο αυτό ο εμβολιασμός των υγειονομικών οφείλει να εξασφαλισθεί, ως προϋπόθεση για την εργασία τους, στο μέτρο που έτσι προστατεύεται η υγεία χρόνιων ασθενών, αλλά και της κοινωνίας γενικότερα.

Αναγνωρίζουμε τη συμβολή του ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού των νοσοκομείων στην εθνική μάχη απέναντι στην πανδημία, με θάρρος, αυταπάρνηση και ενσυναίσθηση. Ταυτόχρονα αναγνωρίζουμε πως όλοι διατηρούμε ακέραια την προσωπική μας ευθύνη, καθώς βρισκόμαστε κι εμείς στην ίδια μάχη. Μόνο η πρόβλεψη για τακτικά rapid test στο ανεμβολίαστο προσωπικό του ΕΣΥ, δεν αποτελεί λύση αλλά αντίθετα διαιωνίζει στερεότυπα και ιδεοληψίες, οι οποίες δε βοηθάνε επουδενί στο στόχο που όλοι έχουμε θέσει. Ας συνεχίσουμε λοιπόν να δείχνουμε εμπιστοσύνη στην επιστήμη, που πιστή στο καθήκον της μας έχει προσφέρει ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια. Ας μην αφήσουμε την ευκαιρία να πάει χαμένη εξαιτίας μιας μερίδας επαγγελματιών υγείας που θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και την ανταποκρισιμότητα του υγειονομικού συστήματος, αποφεύγοντας τον εμβολιασμό.