14 Μαΐου, 2024 σε Ελληνική Εταιρεία Κοιλιοκάκης

Ελληνική Εταιρεία Κοιλιοκάκης |  Δράσεις για τον φετινό Μάιο

Η Ελληνική Εταιρεία Κοιλιοκάκης (ΕΕΚ) έχει προγραμματίσει μια σειρά από εκδηλώσεις και δράσεις για τον φετινό Μάιο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κοιλιοκάκης. Οι δράσεις αυτές έχουν στόχο να ευαισθητοποιήσουν και να ενημερώσουν το κοινό για την Κοιλιοκάκη και την ανάγκη για πρόληψη και αντιμετώπισή της. Εδώ και πολλά χρόνια, τα μέλη του Πανευρωπαϊκού Συλλόγου ατόμων με Κοιλιοκάκη Association of European Coeliac Societies – AOECS αναγνωρίζουν τη 16η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Κοιλιοκάκης. Σε πολλές περιοχές του κόσμου, οι Σύλλογοι πασχόντων από Κοιλιοκάκη ενώνουν τις δυνάμεις τους γύρω από αυτήν την ημέρα για να μοιραστούν εμπειρίες, δραστηριότητες και εργαλεία σχετικά με το πώς είναι η ζωή με Κοιλιοκάκη, αλλά και να βοηθήσουν στην ευαισθητοποίηση για το τι χρειάζεται για να ζήσεις χωρίς γλουτένη. Σύμφωνα με τα ερευνητικά δεδομένα, εκτιμάται ότι χιλιάδες Ελληνίδες και Έλληνες ζουν με αδιάγνωστη Κοιλιοκάκη, με τον αριθμό αυτό να αυξάνεται διαρκώς. Η Κοιλιοκάκη δεν πρέπει να παραμένει αόρατη.

Η έγκαιρη διάγνωση είναι κρίσιμη για την αποτροπή ενδεχόμενων μελλοντικών επιπλοκών στην υγεία, όπως οστεοπόρωση, κατάθλιψη, καρκίνο του λεπτού εντέρου ή λέμφωμα, καθώς και επαναλαμβανόμενες αποβολές για τις γυναίκες. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων και δράσεων που οργανώνει η ΕΕΚ, με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού για την κοιλιοκάκη, περιλαμβάνει τα εξής:

1. Εκστρατεία ενημέρωσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου, θα διεξαχθεί μια δυναμική εκστρατεία στα κοινωνικά δίκτυα με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τη νόσο, παρέχοντας πληροφορίες για τα συμπτώματα και τις ανάγκες των πασχόντων. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στους λογαριασμούς μας στο Facebook (https://www.facebook.com/HellenicCoeliacSociety) και το Instagram (https://www.instagram.com/hellenic_celiac_society/).

2. 13ο Συμπόσιο της ΕΕΚ: Το Συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί στις 19 Μαΐου, στην Αθήνα, προσφέροντας ευκαιρίες για ενημέρωση και συνεργασία μεταξύ επαγγελματιών υγείας και Σελίδα 2 εστίασης και των ατόμων που ζουν με Κοιλιοκάκη. H εκδήλωση θα προβάλλεται ζωντανά στην σελίδα μας στο Facebook δίνοντας την ευκαιρία στους πάσχοντες όλης της χώρας να ενημερωθούν. Περισσότερες πληροφορίες για το Συμπόσιο θα βρείτε εδώ: https://www.koiliokaki.com/13o_symposio/

3. Φωταγώγηση κτιρίων σε ολόκληρη τη χώρα: Δήμοι από όλη την Ελλάδα θα συμμετάσχουν στη δράση “Shine a Light on Celiac Disease”, φωτίζοντας κτίρια μπλε για να ενημερώσουν για τη νόσο και να διαδώσουν το μήνυμα της ενίσχυσης της διάγνωσης και της πρόληψης.

4. Διανομή εντύπων: Θα πραγματοποιηθεί εντυποδιανομή σε διάφορους δήμους της χώρας, προσφέροντας πληροφορίες και υλικό σχετικά με την Κοιλιοκάκη.

5. Συνάντηση στην Κατερίνη: Στις 11 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική συνάντηση στην Κατερίνη για το νέο πρόγραμμα του συλλόγου «Δίκτυο Κοιλιοκάκης – Gluten Free Ambassador» που προσβλέπει στη δημιουργία τοπικών ομάδων σε όλη την επικράτεια.

6. Δωρεάν Διαδικτυακά Σεμινάρια από τον Πανευρωπαϊκό Σύλλογο: Για 2η χρονιά ο Πανευρωπαϊκός Σύλλογος προσφέρει δωρεάν μια σειρά σεμιναρίων σε όλη τη διάρκεια του Μαΐου, με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για τη νόσο και την ανάδειξη των αναγκών των πασχόντων σε όλη την Ευρώπη. Τα σεμινάρια θα γίνουν διαδικτυακά και στα αγγλικά. Για να τα παρακολουθήσετε θα πρέπει να δηλώσετε συμμετοχή στο κάθε σεμινάριο ξεχωριστά, μέσω της ιστοσελίδας του Πανευρωπαϊκού Συλλόγου εδώ: https://www.aoecs.org/coeliac-disease/international-coeliac-day/icd-webinars-2024/ Η ΕΕΚ παρέχει αξιόπιστες πληροφορίες και υποστήριξη σε ασθενείς με κοιλιοκάκη και στο ευρύτερο κοινό. Με αυτές τις εκδηλώσεις, η ΕΕΚ επιδιώκει να ενισχύσει την ευαισθητοποίηση και την πρόληψη της νόσου στην επικράτεια. Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στον ακόλουθο διαδικτυακό τόπο: www.koiliokaki.com και στο email [email protected].