25 Νοεμβρίου, 2023 σε ΑγκαλιάΖΩ|Τα νέα των Μελών, Καρκινάκι|Τα νέα των Μελών, Σύλλογος Καρκινοπαθών Κ.Ε.Φ.Ι., Τα νέα των Μελών

Ελληνική Συμμαχία για τον ιό HPV

Ο Όμιλος Εθελοντών κατά του καρκίνου ΑγκαλιάΖΩ, η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ και ο Σύλλογος Καρκινοπαθών-Εθελοντών-Φίλων-Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών ενώνουν τις δυνάμεις τους και δημιουργούν την «Ελληνική συμμαχία για τον HPV». Όραμα τους η εξάλειψη του HPV και των σχετιζόμενων καρκίνων στην Ελλάδα.

Η συστράτευση των τριών φορέων και η δημιουργία της Συμμαχίας παρουσιάστηκε σε διαδικτυακή εκδήλωση, παρουσία της Υπουργού Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Νίκης Κεραμέως και της Ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Μαρίας Σπυράκη καθώς σημαντικών εκπροσώπων της επιστημονικής κοινότητας. Το όλο εγχείρημα πραγματοποιείται µε την επιστημονική υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρίας HPV και της Εταιρίας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ) .

Το σύνθημα της όλης προσπάθειας είναι: «Ενώνουμε δυνάμεις! Μειώνουμε τον κίνδυνο!». Σκοπός είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων, γυναικών και αντρών, γονέων και μη, καθώς και των φορέων υγείας σχετικά με τον HPV, τις παθήσεις που αυτός προκαλεί, τη σημασία της πρωτογενούς (μέσω εμβολιασμού) και της δευτερογενούς πρόληψης (μέσω τακτικού προληπτικού ελέγχου), τον τρόπο έγκαιρης διάγνωσης, αλλά και την σωστή και ενδεδειγμένη θεραπεία σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Η Ελληνική Συμμαχία για τον HPV συστρατεύεται και με τους τρεις βασικούς στόχους του Π.Ο.Υ (90/70/90) έως το 2030:

  • να έχει εμβολιαστεί το 90% των κοριτσιών ηλικίας 11 έως 15 ετών
  • να έχει εξεταστεί το 70% των γυναικών με HPV testing σε ηλικία 35 και 45 ετών
  • να τύχει σωστής θεραπευτικής αντιμετώπισης το 90% των γυναικών με προκαρκινικές αλλοιώσεις ή καρκίνο τραχήλου μήτρας

Η Ελληνική Συμμαχία για τον HPV, συστήθηκε με αφορμή επιστημονικά δεδομένα μελετών από χώρες που χάρη στη συνδυαστική εφαρμογή προληπτικού εμβολιασμού και προληπτικού ελέγχου έχουν καταφέρει να μειώσουν εντυπωσιακά την εξάπλωση του ιού HPV και τις επιπτώσεις του.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το παρατηρητήριο για τον καρκίνο (GLOBOCAN) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας υπολογίστηκε ότι αποτελεί τον τέταρτο πιο συχνό καρκίνο παγκοσμίως σε γυναίκες. Στις ΗΠΑ διαπιστώθηκε από το National Cancer Institute ότι είναι συχνότερος καρκίνος σε γυναίκες ηλικίας 20-44 ετών, ενώ στην Ελλάδα και γενικότερα στην Ευρώπη, βρίσκεται στη δεύτερη θέση της μορφής καρκίνου σε γυναίκες 15-44 ετών.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, η συχνότητα εμφάνισης των κονδυλωμάτων στην Ελλάδα είναι υψηλή και φαίνεται να αυξάνεται τα τελευταία χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί πως στο τμήμα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων του νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός», ο αριθμός των ασθενών που προσήλθαν με κονδυλώματα σχεδόν διπλασιάστηκε κατά την εξαετία 2006-2011. Παράλληλα, για το ίδιο χρονικό διάστημα, μελέτες που καταφθάνουν από τη Σουηδία και την Αυστραλία παρουσιάζουν μείωση της επίπτωσης των κονδυλωμάτων σε έφηβες και νεαρές ενήλικες γυναίκες, από το 2007 και μετά, γεγονός που οφείλεται στη συστηματική εφαρμογή εμβολιασμού κατά της HPV λοίμωξης, σε αυτές τις χώρες.

Παράλληλα, παρουσιάστηκε και η επίσημη ιστοσελίδα της συμμαχίας, www.hpvalliancegreece.gr η οποία θα είναι δυναμική και θα λειτουργεί ως βασική πλατφόρμα ενημέρωσης του κοινού. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της MSD Greece καθώς και την ευγενική υποστήριξη της Roche Diagnostics Hellas.

Πηγή: virus.com.gr