
Στο πλαίσιο των καταστατικών στόχων της και της επιδίωξης να καταστεί συνδιαμορφώτρια πολιτικών υγείας, η Ένωση Ασθενών Ελλάδας επενδύει διαρκώς στην εκπαίδευση των ασθενών και των εκπροσώπων τους με προγράμματα σεμιναρίων αλλά και στη βελτίωση της εγγραμματοσύνης υγείας του πληθυσμού, για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και την ενδυνάμωση των ληπτών υπηρεσιών υγείας.
Σε αυτή τη φιλοσοφία, η Ακαδημία Ασθενών της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, ένα ολιστικό πρόγραμμα εκπαίδευσης σε ευρωπαϊκά πρότυπα με κύριο στόχο τη δημιουργία εξειδικευμένων εκπροσώπων ασθενών (patient experts), τη βελτίωση επικοινωνίας με τους επαγγελματίες υγείας και το αποτελεσματικότερο advocacy, ξεκίνησε τις εργασίες της από τον περασμένο μήνα με ένα φθινοπωρινό κύκλο 4 σεμιναρίων. Το γενικότερο πλαίσιο που υποστηρίζει το συγκεκριμένο εγχείρημα, είναι η ενίσχυση της εγγραμματοσύνης υγείας, η βιωσιμότητα των συλλόγων ασθενών και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των μελών τους.
Τα σεμινάρια πραγματοποιήθηκαν υβριδικά στο συνεργατικό χώρο του Patient Hub (Ευριπίδου 36, 10552 Αθήνα στον 1ο όροφο), με ταυτόχρονη διαδικτυακή αναμετάδοση.
Το πρώτο σεμινάριο με τίτλο “Αποτελεσματική Συνηγορία Ασθενών” πραγματοποιήθηκε στις 04/10/2023, με εισηγητές την κα. Χριστίνα Δημητρακάκη, Επιστημονική Συνεργάτιδα της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Συντονίστρια του Μεταπτυχιακού Προαγωγής και Αγωγής Υγείας, και τον κ. Θοδωρή Βοντετσιάνο, Πνευμονολόγο, Διευθυντή του eHealth Unit του νοσοκομείου «Σωτηρία» και συντονιστή του Ελληνικού Δικτύου EIP. Στο πρώτο μέρος του σεμιναρίου αναπτύχθηκαν οι εξής βασικές έννοιες, εργαλεία, αρχές και τύποι συνηγορίας: Συμμετοχικότητα & Ενδυνάμωση, Ανάπτυξη Κοινότητας, Οργάνωση Συμμαχιών, Αξιολόγηση δράσεων. Στο δεύτερο μέρος, παρουσιάστηκαν τα εξειδικευμένα αντικείμενα, όπως Έρευνα για συνηγορία, Συνηγορία MME και Ψηφιακή – Νομοθετική συνηγορία.
Το δεύτερο σεμινάριο με τίτλο “Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας στο Φάρμακο” πραγματοποιήθηκε στις 11/10/2023, με εισηγητές την κα. Παναγιώτα Ναούμ, συνεργάτιδα Έρευνας του Ινστιτούτου Οικονομικών της Υγείας και τον κ. Γιάννη Αγοραστό, Επιστημονικό Συνεργάτη του Εργαστηρίου Αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας (LabHTA) της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ενώ επιβλέπων ήταν ο κ. Κώστας Αθανασάκης, Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας στο Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, της Σχολής Δημόσιας Υγείας, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Εξετάστηκαν θέματα όπως η Τεχνολογία Υγείας, η σημασία της Καινοτομίας, η Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας (Health Technology Assessment), η Κλινική Αποτελεσματικότητα, η Οικονομική Αποδοτικότητα, η Δαπάνη Υγείας, το Incremental Cost-Effectiveness Ratio (ICER), τα «Ποιοτικά Προσαρμοσμένα Έτη Ζωής» (Quality Adjusted Life Years) (QALYs), η Ασφάλεια, το Θεσμικό Πλαίσιο και η Συμμετοχή Ασθενών.
Το τρίτο σεμινάριο με τίτλο “Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας σε Health Devices (Ιατροτεχνολογικά Προϊόντα)” πραγματοποιήθηκε στις 18/10/2023 με εισηγήτρια την Δρ. Μαρία Πανουσοπούλου, Διευθύντρια της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Νότιας Αθήνας και μέλος της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Αποζημίωσης Υπηρεσιών Υγείας, Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων και Υλικών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Εξετάστηκαν θέματα όπως η επιρροή των νέων τεχνολογιών στο χώρο της υγείας, η κατηγοριοποίηση των ιατροτεχνολογικών προϊόντων και οι διαδικασίες που ακολουθούνται για την εισαγωγή ενός προϊόντος από έναν εισαγωγέα, το HTA τους στην Ελλάδας, καθώς και ζητήματα σχετικά με την αποζημίωση των ιατροτεχνολογικών προϊόντων από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., αλλά και ο ρόλος της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης.
Το τέταρτο σεμινάριο με τίτλο “Συμμετοχή των Ασθενών στον Κύκλο ζωής των Θεραπειών” πραγματοποιήθηκε στις 25/10/2023, με εισηγήτρια τη η Δρ. Βαρβάρα Μπαρούτσου, Πρόεδρο του International Federation of Associations of Pharmaceutical Physicians and Pharmaceutical Medicine (IFAPP) και Επίτιμο Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακευτικής Ιατρικής (EΛ.Ε.Φ.Ι.), και εισηγητή τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακευτικής Ιατρικής (EΛ.Ε.Φ.Ι.) κ. Γρηγόρη Ρομπόπουλο. Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την κλινική έρευνα και ανάπτυξη θεραπειών, την ασθενοκεντρική τεκμηρίωση, τον κύκλος ζωής θεραπειών, τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων για την υγεία, καθώς και τις καλύτερες εκβάσεις υγείας για τους ασθενείς και το ΕΣΥ.
Ευχαριστούμε θερμά όλους τους εισηγητές που μας τίμησαν με την παρουσία τους και φυσικά τους συμμετέχοντες !
Μείνετε συντονισμένοι για τον επόμενο εκπαιδευτικό κύκλο σεμιναρίων ο οποίος προγραμματίζεται για τις αρχές του 2024 !
Ο φθινοπωρινός κύκλος σεμιναρίων πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη των:
Bayer Hellas, Genesis Pharma, Janssen Cilag, Novartis Hellas, Pfizer Hellas, Roche Diagnostics Hellas, Sanofi, Servier Hellas, Vianex