
Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας συμμετείχε δια του Νομικού της Συμβούλου κ. Αναστάσιου Σαμουηλίδη στη σημερινή συνεδρίαση (21 Νοεμβρίου 2022) της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων με θέμα: «Εξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις».
Αφού ευχαρίστησε την Επιτροπή για την πρόσκληση της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, της φωνής των Ελλήνων Ασθενών, ενώπιων της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων αναφορικά με το σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εργασίας με τίτλο «Εξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις», εξέφρασε την ικανοποίηση της Ένωσης για σειρά θετικών διατάξεων που περιέχονται στο Σχέδιο Νόμου και υπέβαλε τις εξής παρατηρήσεις ως προς ορισμένα άρθρα που αφορούν τους ασθενείς.
Στα άρθρα 3 και 4 (Έκτακτη Οικονομική Ενίσχυση) αναφέρθηκε ότι πρέπει στο μέλλον να διευρυνθούν τα κριτήρια καταβολής αυτών των έκτακτων ενισχύσεων, καθώς πολλοί χρόνιοι ασθενείς δεν είναι δικαιούχοι επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ, παρόλο που μπορεί να έχουν υψηλό ποσοστό αναπηρίας, ή δεν έχουν λάβει ποσοστό αναπηρίας με αποτέλεσμα να παρατηρούνται ανισότητες οι οποίες θα πρέπει να αμβλυνθούν.
Αναφορικά με το άρθρο 26, (Σύνταξη λόγω αναπηρίας από κοινή νόσο – Προσθήκη άρθρου 11Α στον ν. 4387/2016), τονίστηκε η ορθότητα της ρύθμισης, τόσο από την πλευρά της εναρμόνισης των ρυθμίσεων που μέχρι πρότινος ίσχυαν για τα διάφορα ασφαλιστικά ταμεία και της δημιουργίας ενός ενιαίου θεσμικού πλαισίου συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας, όσο και από την πλευρά της μείωσης του ποσοστού αναπηρίας, από 67% σε 50%, ως προαπαιτούμενου για τη λήψη αναπηρικής σύνταξης.
Ωστόσο, για να μην υπάρχει ανακολουθία, ανέφερε ότι θα πρέπει να μειωθεί αντίστοιχα το ποσοστό αναπηρίας από 67% σε 50% και στην παράγραφο 4 του νέου άρθρου 11Α που προβλέπει ότι η σύνταξη εξακολουθεί να καταβάλλεται στον ασφαλισμένο και μετά τη λήξη ισχύος της πιστοποίησης
και μέχρι την έκδοση πιστοποίησης επί της νέας αίτησής του, ώστε να μη διακόπτεται η σύνταξη σε όσους έχουν ποσοστό αναπηρίας 50%, για λόγους που δεν οφείλονται σε υπαιτιότητα του ασφαλισμένου.
Σχετικά με το Άρθρο 48 απαγόρευση διακρίσεων στην πρόσβαση στην εργασία εις βάρος οροθετικών στον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV), τόνισε ότι η ρύθμιση αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική και αναγκαία και θα συντελέσει στην εξάλειψη των διακρίσεων που υφίστανται στον εργασιακό χώρο τα άτομα που ζουν με HIV στη χώρα μας και ότι παρόλο που υπάρχει η άποψη ότι οι διατάξεις του πρώτου και δεύτερου κεφαλαίου του Ν 4443/2016 καλύπτουν τα οροθετικά στον HIV άτομα και τα προστατεύουν επαρκώς από διακρίσεις στο χώρο της εργασίας, η άποψη αυτή δεν είναι ορθή καθότι η κρινόμενη ορθότατη ρύθμιση επεκτείνει τη συγκεκριμένη προστασία από τη μία «γενικά στην επαγγελματική ζωή» και από την άλλη την επεκτείνει σε μια εξαιρετικά κρίσιμη έκφανση, την απαγόρευση διερεύνησης της ιδιότητας της οροθετικότητας στον HIV από τον εργοδότη πριν ή μετά την πρόσληψη ή τη σύναψη σύμβασης.
Ανέφερε ότι ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας έχει δεχτεί σειρά καταγγελιών από οροθετικά άτομα, για εργοδότες που απαιτούν την διενέργεια τέστ HIV για να προβούν σε πρόσληψη, απαίτηση που δεν έχει καμία επιστημονική ή άλλη βάση και κανένα νομοθετικό έρεισμα και προσέθεσε ότι η νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων δεν έχει μέχρι τώρα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, δικαιώνοντας σε πολλές περιπτώσεις τους εργοδότες που απολύουν εργαζόμενους λόγω οροθετικότητας στον HIV . Τέλος, ανέφερε ότι στο τελευταίο εδάφιο της πρώτης παραγράφου θα πρέπει να προστεθεί η λέξη «ρητά» μετά τη λέξη «επιβάλλεται» προκειμένου να μην υπάρχει ερμηνευτική αμφισβήτηση στις περιπτώσεις νομοθετικών ή άλλων διατάξεων που αφορούν επαγγελματικές κατηγορίες και κάνουν γενική αναφορά σε μεταδοτικά νοσήματα.
Τέλος, αναφορά έγινε στο άρθρο 50 «Μη αναζήτηση αχρεωστήτως καταβληθεισών παροχών», όπου αφού τόνισε ότι πρόκειται για θετική διάταξη αναφέρθηκε στο αίτημα της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, όπως έχει διατυπωθεί με την από 24.10.2022 επιστολή προς την Υφυπουργό Εργασίας, αλλά και άλλων συλλόγων μελών της Ένωσης για αποσύνδεση του Επιδόματος Βαριάς Νοητικής Υστέρησης από το ύψος τυχόν έτερης συνταξιοδοτικής παροχής που λαμβάνουν οι δικαιούχοι, που έχει ως αποτέλεσμα τη διακοπή του επιδόματος σε άτομα που λαμβάνουν συντάξεις θανόντων γονέων πάνω από 360 Ευρώ. Στην Ανάλυση των συνεπειών του νομοσχεδίου αναφέρεται ότι αξιολογείται και διερευνάται το ζήτημα της πλήρους αποσύνδεσης της αναπηρικής σύνταξης από το επίδομα του Ο.Π.Ε.Κ.Α. για τη Βαριά Νοητική Υστέρηση (ΒΝΥ), αλλά δεν απαιτείται νομοθετική διάταξη. Ως εκ τούτου ζήτησε από την ηγεσία του Υπουργείου να ρυθμίσει το ζήτημα που απειλεί την επιβίωση ατόμων με βαριά νοητική υστέρηση.