25 Νοεμβρίου, 2023 σε Ανακοινώσεις, Τα νέα της Ένωσης

Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων Ασθενών 2023 | Απολογιστικό Δελτίο Τύπου

Υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, την Τρίτη 18.04.2023, η εκδήλωση που διοργάνωσε για δεύτερη χρονιά η Ένωση Ασθενών Ελλάδας, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων Ασθενών. Η εκδήλωση που έλαβε χώρα στην Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου και στην οποία παρευρέθηκαν διακεκριμένοι εκπρόσωποι της Πολιτείας, του Ακαδημαϊκού και Επιστημονικού Κλάδου, της Κοινωνίας των Πολιτών και των Συλλόγων Ασθενών, επισφράγισε για ακόμη μια χρονιά ότι κάθε ασθενής και κάθε λήπτης υπηρεσιών υγείας έχει θεσμοθετημένα και απαράγραπτα δικαιώματα που αξιώνουν σεβασμό και προστασία.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, κ. Νίκος Δέδες, προλογίζοντας την εκδήλωση καλωσόρισε όλους τους παρευρισκόμενους και αναφέρθηκε στην ύψιστη τιμή για την Ένωση Ασθενών Ελλάδας της παραχώρησης της αιγίδας της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Στη συνέχεια επισήμανε τον διττό σκοπό της εκδήλωσης, ο οποίος πέραν της ανάλυσης των 14 δικαιωμάτων τα οποία θεσπίστηκαν το 2002 με την Ευρωπαϊκή Χάρτα Δικαιωμάτων των Ασθενών είναι και η επικαιροποίησή τους εν έτει 2023. Στη συνέχεια ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί.

Ο Υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης, αναφέρθηκε στο πόσο σημαντικό είναι να βλέπουμε την πρόοδο που έχει γίνει για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ασθενών με βασική στόχευση της πρώτης διακυβέρνησης την πρόληψη και τη δόμηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Ταυτόχρονα, επισήμανε την πρόοδο που έχει πραγματοποιηθεί στο δικαίωμα των ασθενών στην πρόληψη με τα πέντε προληπτικά προγράμματα ενώ αναφέρθηκε και στο δικαίωμα της ισότιμης και χωρίς διάκριση πρόσβασης το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με άλλα δικαιώματα όπως αυτό της πληροφόρησης, της συναίνεσης, της ελευθερίας επιλογής θεραπευτικής μεθόδου, της ποιότητας αλλά και της καινοτομίας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «όταν μιλάμε για δικαιώματα ασθενών μιλάμε για ανθρώπινα δικαιώματα, για δικαιώματα δικά μας». Τέλος, ο Υπουργός αναφέρθηκε στη θεσμοθέτηση και την ανάδειξη της σημασίας και του καθοριστικού έργου που επιτελούν οι ενώσεις ασθενών και συγκεκριμένα επεσήμανε ότι πολλά πράγματα που έχουν γίνει στο πεδίο της Υγείας, έχουν τη σφραγίδα της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας.

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης, αναφέρθηκε εκτενώς στο πρόγραμμα της Πολιτιστικής Συνταγογράφησης, μια κοινή πρωτοβουλία των Υπουργείων Υγείας και Πολιτισμού και Αθλητισμού. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι στην Επιτροπή η οποία θα συντονίζει, θα επιβλέπει και θα παρακολουθεί όλο αυτό το έργο, θα συμμετέχει και η Ένωση Ασθενών Ελλάδας.

Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Αθανάσιος Δημόπουλος, στον χαιρετισμό που απέστειλε τόνισε πως όλοι μας οφείλουμε να συμβάλλουμε στην εξασφάλιση και τήρηση των δικαιωμάτων των ασθενών και των φροντιστών τους, διασφαλίζοντας έτσι την ποιότητα ζωής τους. Μέλημα του Πανεπιστημίου παραμένει η παροχή Δημόσιας Παιδείας στους μελλοντικούς γιατρούς και η μόρφωση των πολιτών σχετικά με τα δικαιώματά τους.

Η κα. Βασιλική Κούκου, Προϊσταμένη του τμήματος Διασυνοριακής Περίθαλψης, εκπροσωπώντας την Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, κα. Καρποδίνη, μετέφερε τον χαιρετισμό της επισημαίνοντας τη δέσμευση του φορέα για συνεργασία, κινητοποίηση και δράσεις με τους ασθενείς και για τους ασθενείς, προκειμένου να διασφαλιστούν τα θεσμοθετημένα δικαιώματα τους σε ένα πλήρες, ποιοτικό και ασφαλές περιβάλλον συνεργασίας.

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, κα. Μαρία Γαβουνέλη, στον σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε μέσω βίντεο, επεσήμανε τον ρόλο της Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ως γέφυρας ανάμεσα στην Πολιτεία και την Κοινωνία των Πολιτών και εξέφρασε την αμέριστη στήριξη της Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου στους ασθενείς σε όλες τις εκφάνσεις των δικαιωμάτων τους.

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος στην τοποθέτηση του τόνισε τη σημασία της συμμετοχής των ασθενών στο σχεδιασμό των πολιτικών καθώς και την σπουδαιότητα της διαρκούς συνεργασίας γιατρών και ασθενών επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου και της Πολιτείας.

Οι χαιρετισμοί ολοκληρώθηκαν με σύντομες τοποθετήσεις από τη Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κα. Όλγα Κεφαλογιάννη και τη Βουλευτή και Τομεάρχη Υγείας της Ελληνικής Λύσης, κα. Μαρία Ευαγγέλου Αθανασίου. Η κα. Κεφαλογιάννη εστίασε στην ανάγκη εκπαίδευσης των ασθενών και εν γένει των πολιτών για τα δικαιώματά τους, ανάγοντας την τήρησή τους σε ζήτημα πολιτισμού και καταπολέμησης των διακρίσεων. Επαινώντας το έργο της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, τόνισε την ανάγκη συνεχούς στήριξής της από την Πολιτεία. Η κα. Αθανασίου με τη σειρά της ανέφερε ότι η ανεμπόδιστη και άνευ διακρίσεων υγεία για όλους αποτελεί συμφέρον όλης της κοινωνίας και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να πραγματοποιούνται συνεχώς γοργά βήματα.

Μετά το πέρας των χαιρετισμών, ο Β’ Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας κ. Δημήτρης Κοντοπίδης παρουσίασε τη σειρά των 14 βίντεο μικρού μήκους της Ένωσης Ασθενών, με ιστορίες εμπνευσμένες από βιώματα ασθενών για τα δικαιώματα τους, τα οποία περιλαμβάνονται στη νέα ιστοσελίδα greekpatientsrights.gr με αναλυτική παρουσίαση του κάθε δικαιώματος καθώς και τη σχετική νομοθεσία, συνδράμοντας στην ουσιαστική πληροφόρηση και εγγραμματοσύνη των πολιτών και των ασθενών αναφορικά με τα δικαιώματά τους.

Στην κεντρική ομιλία της εκδήλωσης, η κα. Κατερίνα Κουτσογιάννη, Α’ Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, επικεντρώθηκε στη διασφάλιση και την προστασία των 14 δικαιωμάτων των ασθενών, ως παράγοντα ενίσχυσης της δημοκρατίας και βασικό δείκτη κοινωνικής ωριμότητας. Τόνισε επίσης την υποχρέωση του κράτους να παρέχει στους πολίτες υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου και τη σημασία της συνεργασίας και του διαλόγου όλων των εμπλεκόμενων φορέων προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς ακανθώδη ζητήματα όπως η μείωση της δημοσίας δαπάνης για την υγεία και η ανεπάρκεια του προσωπικού στις δημόσιες δομές εξακολουθούν να επηρεάζουν αρνητικά την τήρηση των δικαιωμάτων των ασθενών. Τέλος, αναφέρθηκε σε νομοθετικές ρυθμίσεις που συνδέονται με τα δικαιώματα των ασθενών καθώς και στα νομοθετικά βήματα στην υγεία που μεσολάβησαν από την περσινή εκδήλωση.

Στην πρώτη συζήτηση με θέμα: «Από το Δικαίωμα στην Υποχρέωση» την οποία συντόνισε η κα. Βάσω Ραφαέλα Βακουφτσή, Αν. Γραμματέας Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, συνέβαλαν με τις τοποθετήσεις τους οι:

  • Μαρία Γκάνα, Πάρεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας
  • Κατερίνα Νομίδου, Μέλος του Δ.Σ. Ένωσης Ασθενών Ελλάδας
  • Σταυρούλα Τσινόρεμα, Καθηγήτρια Σύγχρονης και Νεότερης Φιλοσοφίας και Βιοηθικής, Πανεπιστήμιο Κρήτης
  • Ανδρέας Ποττάκης, Συνήγορος του Πολίτη

Με τη σειρά των τοποθετήσεων που έγιναν, η κα. Μαρία Γκάνα μίλησε για την νομική πλευρά των δικαιωμάτων των ασθενών στην υγεία τα οποία όπως τόνισε εδράζονται σε θεμελιώδη αρχή του δικαίου που διαπνέει όλο το Σύνταγμα. Η κα. Κατερίνα Νομίδου στη συνέχεια από την οπτική των ασθενών έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο στίγμα που υπάρχει στους ασθενείς με ψυχικές διαταραχές του ψυχωσικού φάσματος και στην καταπολέμηση των διακρίσεων έτσι ώστε να μπορούν να ασκήσουν κι εκείνοι τα δικαιώματα τους, τα οποία ενώ διασφαλίζονται από την κείμενη νομοθεσία, στην πράξη συχνά καταπατώνται. Η κα. Σταυρούλα Τσινόρεμα, μέσα από την παρουσίασή της έδωσε την ηθική διάσταση των δικαιωμάτων ενώ ο κ. Ανδρέας Ποττάκης απαρίθμησε τις 4 βασικές προκλήσεις στον Τομέα της Υγείας σύμφωνα και με την τελευταία ετήσια έκθεση του ΣτΠ, ήτοι την ενδυνάμωση των Γραφείων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας, την ενίσχυση του υπάρχοντος νομικού πλαισίου του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ για την αντιμετώπιση υπερκοστολογήσεων και παράνομων χρεώσεων ιδιωτών παρόχων, την εγγραμματοσύνη στην υγεία και το burnout των εργαζομένων στην υγεία.       

Τη συζήτηση που ακολούθησε με θέμα: «Από την Υποχρέωση στην Εφαρμογή», συντόνισε η κα. Εύη Ορφανού, Γ’ Αντιπρόεδρος  Ένωσης Ασθενών Ελλάδας και συμμετείχαν οι:

  • Δάφνη Καϊτελίδου, Πρόεδρος Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία
  • Ιωάννης Κωτσιόπουλος, Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας
  • Σπύρος Σαπουνάς, Αντιπρόεδρος ΕΟΔΥ, αρμόδιος για τα Μη Μεταδοτικά Νοσήματα

Η κα. Δάφνη Καϊτελίδου στην παρουσίασή της αναφέρθηκε στο δικαίωμα των ασθενών για ποιοτική φροντίδα υγείας, σε μελέτες που είτε έχουν γίνει είτε βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικά με τις εμπειρίες των ληπτών των υπηρεσιών υγείας καθώς και στις προσπάθειες που γίνονται από τον Οργανισμό Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία αναφορικά με την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας. Στα επόμενα βήματα, ανέφερε μεταξύ άλλων την ανάδειξη της υγείας ως εθνικής προτεραιότητας, την αύξηση των δαπανών στον τομέα της υγείας και την επέκταση του πλαισίου αξιολόγησης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στο σύνολο των νοσοκομείων της χώρας.

Ο κ. Ιωάννης Κωτσιόπουλος, στην τοποθέτηση του, τόνισε την ανάγκη δημιουργίας μιας ψηφιακής πλατφόρμας για όλα τα Γραφεία Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας, ώστε να μπορεί το Υπουργείο να χαρτογραφεί σε πραγματικό χρόνο τις καταγγελίες και την αντίστοιχη ανταπόκριση. Σε αυτή την κατεύθυνση, όπως είπε, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας οριζόντιος κανονισμός λειτουργίας του κάθε Γραφείου σε συνεργασία και με τον ΟΔΙΠΥ.

Ο κ. Σπύρος Σαπουνάς, μίλησε για τις ενέργειες που έχουν ξεκινήσει να γίνονται στον ΕΟΔΥ αναφορικά με το πλαίσιο για την διασφάλιση της ποιότητας στα νοσοκομεία αλλά και τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος σε συγκεκριμένες συνθήκες καθώς και στο ζήτημα της λογοδοσίας.

Στο κλείσιμο της εκδήλωσης ο κ. Κυριάκος Σουλιώτης, Καθηγητής Πολιτικής Υγείας, Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου αναφέρθηκε στα κυριότερα σημεία των τοποθετήσεων που έγιναν κατά τη διάρκεια της Ημερίδας. Ο κ. Σουλιώτης μίλησε για τις αισιόδοξες εξελίξεις που έχουν υπάρξει στο χώρο της δημόσιας υγείας και έδωσε έμφαση στην υπεύθυνη πλέον στάση των Ενώσεων Ασθενών με ώριμα αιτήματα γεγονός που τους καθιστά άξιους συμμάχους στο πολιτικό σύστημα.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας κ. Νίκος Δέδες, αφού ευχαρίστησε τους ομιλητές,  παρευρισκόμενους και χορηγούς για την στήριξή τους, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η εμπιστοσύνη που έχει δείξει η Πολιτεία στην Ένωση θα εξακολουθήσει να υφίσταται σε ακόμα μεγαλύτερο πλέγμα δράσεων, συνεννόησης και ουσιαστικής συνεργασίας.

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών ολοκληρώθηκε με τον φωτισμό του κτιρίου του Ελληνικού Κοινοβουλίου με το έμβλημα της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, σε μια κίνηση ύψιστου συμβολισμού, που υπογραμμίζει την κοινή βούληση Πολιτείας και ασθενών για ενίσχυση της Δημοκρατίας στην Υγεία.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε  με την ευγενική υποστήριξη:

Premium Supporters: Abbvie Greece, Gilead Sciences, GlaxoSmithKline Greece, MSD Greece, Pfizer Hellas και Roche Hellas.

Basic Supporters: AstraZeneca Greece, Boehringer Ingelheim Hellas, Elpen, GE Healthcare Greece, Genesis Pharma, Janssen Cilag, Medtronic Hellas, Pharmaserve – Lilly, Pierre Fabre Hellas, Takeda Hellas, Vianex και Viatris Hellas.