25 Νοεμβρίου, 2023 σε Άρθρα, Τα νέα της Ένωσης

Γιατί πρέπει να εμβολιασθούμε για τον κορονοϊό – Το spot της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας

Γράφει η Κωνσταντίνα Μπρούσα, Υπεύθυνη Δημοσίων Υποθέσεων της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας, ως η εθνική συνομοσπονδία των συλλόγων ασθενών της χώρας, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της, υλοποιεί μια εθνική καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των χρόνιων ασθενών για τον εμβολιασμό.

Η καμπάνια, αποτελούμενη από ένα spot, απευθύνεται σε άτομα που ζουν με χρόνιες παθήσεις και επικοινωνεί το μήνυμα της εμπιστοσύνης προς τον εμβολιασμό και την επιστήμη, ως το πλέον αποτελεσματικό μέσο για να ξανακερδίσουμε τη ζωή μας, την αγκαλιά με τους αγαπημένους μας ανθρώπους, τις μικρές και μεγάλες χαρές της καθημερινότητάς μας αλλά και τη σιγουριά για την υγεία μας.

Η πρωτοβουλία για τη δημιουργία μιας καμπάνιας προέκυψε το φθινόπωρο του 2020, όταν τα ευρήματα μελέτης που διενήργησε η Ένωση υπό την επιστημονική εποπτεία του Ινστιτούτου Οικονομικών της Υγείας κατέγραψαν την επιφύλαξη που δείχνει ένας στους τρείς χρόνιους ασθενείς απέναντι στον εμβολιασμό.

Τα δεδομένα αυτά ανέδειξαν την ανάγκη στόχευσης της εθνικής προσπάθειας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όχι μόνο στην ταχεία πρόσβαση στον εμβολιασμό, αλλά εξίσου στην αύξηση του βαθμού εμπιστοσύνης των πολιτών και ειδικά των πλέον ευάλωτων ομάδων προς το εξέχον αυτό προληπτικό εργαλείο.

Σήμερα, το Εθνικό Εμβολιαστικό Πρόγραμμα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» μετρά ήδη 5 μήνες, καταγράφοντας ήδη το ρεκόρ των 5.000.000 εμβολιασμών, ωστόσο η ανάγκη για περισσότερους εμβολιασμούς παραμένει πιο επιτακτική από ποτέ.

Με το άνοιγμα του τουρισμού και την πλήρη επαναφορά των οικονομικών δραστηριοτήτων, η συλλογική ανοσία καθίσταται πλέον όχι μόνο μία αναγκαία συνθήκη για τη διασφάλιση της υγείας των ευπαθών ομάδων και ολόκληρου του πληθυσμού, αλλά επιπλέον ένα κρίσιμο εργαλείο για την ανάκαμψη της οικονομίας και ανάδειξης της χώρας ως ένα ασφαλή προορισμό

Αυτό ακριβώς το μήνυμα προωθούμε και μέσω του spot στην Ένωση Ασθενών Ελλάδας. Οι χρόνιοι ασθενείς, ως άτομα που ανήκουμε σε ευπαθείς ομάδες αλλά και το στενό οικογενειακό περιβάλλον, αντιμετωπίσαμε την πανδημία ως έναν υπαρκτό κίνδυνο για την υγεία και τη ζωή μας. Άλλαξε άρδην η καθημερινότητά μας, και πολλοί από εμάς περιοριστήκαμε μόνο στις απαραίτητες για τις θεραπείες μετακινήσεις. Ο εμβολιασμός μας λοιπόν αποτελεί το εισιτήριο για την ελευθερία, όπως ακριβώς αποτελούν οι θεραπείες στις οποίες υποβαλλόμαστε το εισιτήριο για την υγεία και την ποιοτική ζωή.

Για εμάς, στην Ένωση Ασθενών Ελλάδας, η εμπιστοσύνη στην επιστήμη αποτελεί μονόδρομο και το ιατρονοσηλευτικό και υγειονομικό προσωπικό αποτελεί τους συμμάχους μας στις καθημερινές μάχες που δίνουμε. Αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης προσπαθούμε μέσα από το spot να ενισχύσουμε, και σε αυτό επενδύουμε καθημερινά.

Οι χρόνιοι ασθενείς γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τη συμβολή της επιστήμης και των ειδικών στη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής μας και μέσα από τη συνθήκη αυτή θα οικοδομήσουμε την επόμενη ημέρα στον τομέα της υγείας, ανταποκρινόμενοι στις νέες προκλήσεις που θα παρουσιαστούν.