25 Νοεμβρίου, 2023 σε Άρθρα, Τα νέα της Ένωσης

Γιώργος Τσιακαλάκης: Η κακή υγεία κοστίζει κάθε χρόνο περίπου το 15% του παγκόσμιου ΑΕΠ

Η κακή υγεία κοστίζει κάθε χρόνο περίπου το 15% του παγκόσμιου ΑΕΠ, επεσήμανε ο Γιώργος Τσιακαλάκης, Γεν. Διευθυντής της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος, μιλώντας στο συνέδριο The Future of Healthcare in Greece.

Πρόσθεσε ότι η υγεία αποτελεί εξέχουσα παράμετρο της συζήτησης περί οικονομικής ανάπτυξης. Η καλύτερη υγεία τροφοδότησε ουσιαστικά την παγκόσμια ανάπτυξη τον περασμενο αιώνα με τη διεύρυνση του εργατικού δυναμικού και την αύξηση της παραγωγικότητας. Η επένδυση στην υγεία σημαίνει ισχυρότερη ανθεκτικότητα. Ο οικονομικός αντίκτυπος καλύτερων δεικτών υγείας θα μπορούσε να προσθέσει 12 τρισεκατομμύρια δολάρια στο παγκόσμιο ΑΕΠ το 2040. Πρόκειται για αύξηση 8% ή 0,4% το χρόνο ταχύτερη ανάπτυξη.

Αναφορικά με την προαγωγή της κοινωνικής και οικονομικής ισότητας, διαμέσου της βελτίωσης της υγείας, ο κ. Τσιακαλάκης ανέφερε ότι σε πολλές χώρες η πανδημία πλήττει δυσανάλογα τις μειονότητες και τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα. Οι ευάλωτοι πληθυσμοί αντιμετωπίζουν ένα διπλό και αλληλοτροφοδοτούμενο κίνδυνο ως προς την υγεία και την οικονομική ευαλωτότητα.

Η στρατηγική απάντηση περιλαμβάνει όχι μόνο υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης αλλά και ανακούφιση των κοινωνικών προσδιορισμών της υγείας, διαμέσου στέγασης, εκπαίδευσης, κοινωνικής υποστήριξης και εκπαίδευσης.

Αναφορικά με την αξιοποίηση της δυναμικής της καινοτομίας που αναπτύχθηκε εν μέσω πανδημίας, ο κ. Τσιακαλάκης ανέφερε ότι η απάντηση στην πανδημία επιβεβαίωσε ότι η καινοτομία μπορεί να επιταχυνθεί στις σωστές συνθήκες. Η πανδημική ανταπόκριση κατέδειξε την ευαλωτότητα των υγειονομικών συστημάτων ως προς τη διαχείριση των χρονίων νοσημάτων εν μέσω μίας κρίσης. Η επικέντρωση στην αλλαγή συμπεριφορών υγείας συνιστά εξέχουσα συνθήκη που επιδρά στην ανθεκτικότητα ενός υγειονομικού συστήματος.

Τέλος, ανέφερε ότι η όποια συζήτηση και η επανεξέταση της υγείας ως επένδυση πρέπει να λάβει υπόψην τα εξής:

  • Ισχυρή πρωτοβάθμια φροντίδας υγείας
  • Συνεκτικό εθνικό πρόγραμμα πρόληψης και προσυμπτωματικού ελέγχου
  • Διαχείριση των χρονίων νοσημάτων έξω από το νοσοκομειακό περιβάλλον
  • Αξιολόγηση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας βιώσιμη φαρμακευτική πολιτική και εξορθολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης
  • Ψηφιακός μετασχηματισμός του υγειονομικού συστήματος
  • Επένδυση στη φροντίδα κατ’ οίκον και την ανακουφιστική φροντίδα
  • Ουσιαστική απόκριση στις ανάγκες ψυχικής υγείας
  • Σταθερό και ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον στον τομέα υγείας

TOPICS: The Future of Healthcare in Greece