25 Νοεμβρίου, 2023 σε Ανακοινώσεις, Τα νέα της Ένωσης

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας για τον αποκλεισμό της από το Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας εκφράζει την έντονη απογοήτευση και διαμαρτυρία της, καθώς για μία ακόμη φορά η Πολιτεία αγνοεί την κοινή φωνή των ασθενών στις διαδικασίες χάραξης πολιτικής για την υγεία και καλεί το Υπουργείο Υγείας να συμπεριλάβει την εκπροσώπησή της στο Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Με επιστολή μας προς το Υπουργείο Υγείας την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου, υπογραμμίσαμε ως απαράδεκτη την πρακτική των αιφνιδιαστικών αλλαγών στο Διοικητικό Συμβούλιο του οργανισμού οι οποίες επίκειντο σε καθεστώς μυστικοπάθειας μέσω τροπολογίας.

Υπηρετώντας το θεσμικό μας ρόλο ως η εθνική συνομοσπονδία των συλλόγων ασθενών, επιλέξαμε να μη δημοσιεύσουμε τη συγκεκριμένη παρέμβαση, αναμένοντας το επίσημο νομοθετικό κείμενο από το Υπουργείο. Ως αποτέλεσμα, βρεθήκαμε και πάλι προ τετελεσμένων, ενώπιον της ψήφισης μίας τροπολογίας που αναιρεί κάθε δέσμευση και εξαγγελία της ηγεσίας του Υπουργείου για την αναγνώριση και αναβάθμιση της συμμετοχής των εκπροσώπων των ασθενών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων στον τομέα της υγείας.

Σύμφωνα με την τροπολογία, το Διοικητικό Συμβούλιο απαρτίζεται μεταξύ άλλων από εκπροσώπους του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, διατηρώντας την οξύμωρη κατάσταση της εκπροσώπησης επαγγελματικών κλάδων που έχουν οικονομικές σχέσεις με τον οργανισμό. Η διατήρηση της εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία μέσω της ΕΣΑμεΑ είναι απόλυτα ορθή, ωστόσο η συμμετοχή των ασθενών μέσω της Ένωσης κρίθηκε προφανώς περιττή.

Η μάχη για το αυτονόητο της θεσμικής εκπροσώπησης των ασθενών σε κάθε διαδικασία χάραξης πολιτικής υγείας στο τέλος νομοτελειακά θα κερδηθεί. Πρόκειται για μία μάχη που μοιράζεται κοινά χαρακτηριστικά με την αναγνώριση των πολιτικών δικαιωμάτων των γυναικών στη μεταπολεμική Ελλάδα: Επιχειρεί να ξεριζώσει μία κουλτούρα δεκαετιών που θέλει τον πολίτη παθητικό δέκτη των αποφάσεων για ζητήματα που τον αφορούν. Η δημοκρατία όμως ευτυχώς εξελίσσεται, διευρύνεται και με σύγχρονους όρους γίνεται πιο συμμετοχική.

Μπροστά σε αυτή τη θεμελιώδη μεταρρύθμιση, οι πολίτες και οι πολιτικοί δεν μπορούν παρά μοιραία να επιλέξουν σε ποια μεριά της ιστορίας θα συμπαραταχθούν, υπέρ ή κατά της προαγωγής της Δημοκρατίας στην Υγεία. Από την πλευρά της, η Ένωση Ασθενών Ελλάδας έχει ήδη επιλέξει και  θα επιμείνει στο δύσκολο δρόμο της συν-ευθύνης και της συν-διαμόρφωσης της επόμενης ημέρας του Υγειονομικού Συστήματος.