25 Νοεμβρίου, 2023 σε Ανακοινώσεις, Τα νέα της Ένωσης

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας τιμάει την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού

Η εθνική συνομοσπονδία των συλλόγων ασθενών της χώρας τιμάει την Παγκόσμια Ημέρα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου.

Ο αυτισμός αποτελεί μια νευρο-ψυχιατρική διαταραχή, η οποία εμφανίζεται από τα χρόνια της ζωής του ανθρώπου και επηρεάζει την ανάπτυξη ορισμένων ψυχολογικών δεξιοτήτων, ζωτικών για την ψυχο-κοινωνική λειτουργία και επάρκειά του. Αυτές οι νευροαναπτυξιακές διαταραχές καλούνται επισήμως Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος, και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα λειτουργικών και επικοινωνιακών δυσκολιών, οι οποίες διαφέρουν για κάθε αυτιστικό άτομο.  Η διάγνωση των διαταραχών αυτών γίνεται από εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας, όπως παιδοψυχιάτρους, αναπτυξιολόγους κ.ά. και βασίζεται κυρίως στην κλινική παρατήρηση της συμπεριφοράς του παιδιού.

Τα άτομα που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού, παρακολουθώντας κατάλληλα εκπαιδευτικά-θεραπευτικά προγράμματα μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τις δεξιότητές τους και να ανταποκριθούν με μεγαλύτερη επιτυχία στην κατανόηση του κόσμου γύρω τους. Επίσης, μέσα από εξατομικευμένα προγράμματα ατομικής καθοδήγησης, μπορούν να μάθουν να λειτουργούν στο σπίτι αλλά και στην κοινότητα. Επίσης, μπορούν να αποδώσουν εξαιρετικά σε επαγγέλματα που περιλαμβάνουν κάποιο βαθμό επανάληψης και δεν απαιτούν τη συνεργασία με άλλα άτομα.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο εμπόδιο που καλούνται τα άτομα με αυτισμό να ξεπεράσουν είναι η προκατάληψη, ο στιγματισμός και η έλλειψη ενσυναίσθησης από τον κόσμο. Αναχρονιστικά στερεότυπα γύρω από τον αυτισμό συνεχίζουν να αναπαράγονται σε κοινωνίες, θέτοντας στο περιθώριο όχι μόνο τα ίδια τα αυτιστικά άτομα αλλά και τις οικογένειές τους. Η ενημέρωση και η αποδοχή κάθε είδους διαφορετικότητας αποτελεί βασικό εργαλείο για την πρόοδο της κοινωνίας μας.

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας, τιμώντας τη σημερινή ημέρα, καλεί την Πολιτεία να αναλάβει πρωτοβουλία για την ανάπτυξη προγραμμάτων πρώιμης παρέμβασης, προάγοντας έτσι την υγεία κάθε παιδιού μέσα από εξατομικευμένα θεραπευτικά προγράμματα εκπαίδευσης αλλά και την κατάλληλη υποστήριξη και συμβουλευτική των γονέων και της οικογένειας.