25 Νοεμβρίου, 2023 σε Ανακοινώσεις, Τα νέα της Ένωσης

Η συμμετοχή της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας στο 4ο Συνέδριο για την Ψηφιακή Υγεία- HEALTH IT

Στο 4ο Συνέδριο για την Ψηφιακή Υγεία – HEALTH IT που διοργάνωσε το  ΗealthDaily και το Netweek της BOUSSIAS, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας συμμετείχε η Ένωση Ασθενών Ελλάδας, και ο Αντιπρόεδρός της, Επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών με Κυστική Ίνωση και Διευθυντής της HUMANE, Δημήτρης Κοντοπίδης. Η παρουσίασή του ήταν ενταγμένη στη θεματική των νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών υγείας και συγκεκριμένα στον αντίκτυπό τους στους χρόνιους ασθενείς κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ο Δημήτρης Κοντοπίδης, ξεκίνησε την παρουσίασή του εξαίροντας την πρωτοβουλία των διοργανωτών για συμμετοχή των ασθενών στο εν λόγω Συνέδριο, αποτυπώνοντας έμπρακτα τη φιλοσοφία της ασθενοκεντρικότητας που οφείλει να διαπνέει το δημόσιο διάλογο για την υγεία σήμερα. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα πιο σημαντικά τεχνολογικά εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν εκτενώς κατά τη διάρκεια της πανδημίας και βελτίωσαν ουσιαστικά την καθημερινότητα των ασθενών. Η άυλη συνταγογράφηση αλλά και οι ψηφιακές ιατρικές βεβαιώσεις συνέβαλαν όχι μόνο στη μείωση της γραφειοκρατίας αλλά και στην εξοικείωση των πολιτών με τα τεχνολογικά μέσα, ωφελώντας πολλαπλώς, ασθενείς και γιατρούς.

Έπειτα ο κ. Κοντοπίδης αναγνώρισε πως στην περίοδο της πανδημίας η τεχνολογία λειτούργησε και ως εργαλείο της Δημόσιας Υγείας με χαρακτηριστικό παράδειγμα το σχεδιασμό της Εθνικής Εκστρατείας Εμβολιασμού κατά της COVID-19 και τη χρήση της πλατφόρμας για την ενημέρωση και τον προγραμματισμό των ραντεβού. Ταυτόχρονα, μέσω μηνυμάτων στα κινητά τηλέφωνα, οι πληροφορίες για τα εμβόλια παρέμειναν προσιτές για το ευρύτερο κοινό, και κυρίως για τα άτομα των μεγαλύτερων. Αυτή η ψηφιακή μεταρρύθμιση στο χώρο της υγείας που συντελείται τη στιγμή αυτή θα αποτελέσει παρακαταθήκη για το μέλλον, την οποία οφείλουμε όλοι να εκμεταλλευτούμε αλλά και να προσπαθήσουμε να εξελίξουμε, προς όφελος τόσο των ασθενών όσο και του συστήματος υγείας γενικότερα.

Στον επίλογο της τοποθέτησής του ο Αντιπρόεδρος της εθνικής συνομοσπονδίας των συλλόγων ασθενών της χώρας αναφέρθηκε στο τί περιμένουν οι χρόνιοι ασθενείς την επόμενη μέρα, και αυτά είναι η επέκταση της τηλεϊατρικής, με την εκπαίδευση, την ενημέρωση και την ενδυνάμωση όλων των εταίρων αλλά και η διαλειτουργικότητα των συστημάτων , που θα επιφέρει ακόμη περισσότερες βελτιώσεις, πάντοτε υπό το πρίσμα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Για την Ένωση Ασθενών Ελλάδας, η ψηφιακή εγγραμματοσύνη όλων των χρόνιων ασθενών αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητές της. Η συμμετοχικότητα των ασθενών στο δημόσιο διάλογο για την υγεία αποτελεί πραγμάτωση της Δημοκρατίας, και για αυτό το λόγο η Ένωση δηλώνει την ετοιμότητά της  συμβάλλει εποικοδομητικά καταθέτοντας την πολύτιμη εμπειρία των μελών της καθώς και τις προτάσεις της για την ενίσχυση της Ψηφιακής Υγείας.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την πρώτη ημέρα του συνεδρίου  εδώ , και την εισήγηση του Δημήτρη Κοντοπίδη στο 4:58:00

Ακολουθεί το βιντεοσκοπημένο συνέδριο: