25 Νοεμβρίου, 2023 σε ΑγκαλιάΖΩ|Τα νέα των Μελών, Σύλλογος Καρκινοπαθών Κ.Ε.Φ.Ι., Τα νέα των Μελών

Η Βουλή των Ελλήνων φοράει την πράσινη κορδέλα για την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα

Η Βουλή των Ελλήνων, ο Δήμος Αθηναίων, τα μέλη της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας οι Σύλλογοι Ασθενών ΑγκαλιάΖΩ και Κ.Ε.Φ.Ι., καθώς και η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛ.Ο.Κ. φωταγώγησαν το κτίριο της Βουλής και το νέο σιντριβάνι της Ομόνοιας με το πράσινο χρώμα που συμβολίζει την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα.

Το σύνθημα της καμπάνιας «Light It Green» αποτέλεσε το κάλεσμα στην ενημέρωση του κόσμου για το λέμφωμα, την πρόληψη αλλά και τις σημαντικές εξελίξεις της επιστήμης σε ό,τι αφορά τη θεραπεία των δύσκολα αντιμετωπίσιμων ασθενειών. Κι αυτό γιατί η Ελλάδα καταγράφει πρωτιά, με τα περισσότερα νέα περιστατικά παγκοσμίως. Συγκεκριμένα στη χώρα μας καταγράφονται 5,3 περιστατικά λεμφώματος ανά 100.000 ανθρώπους, ενώ ο μέσος όρος διεθνώς είναι 1 περιστατικό ανά 100.000 κατοίκους.

Η δράση υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρείας Gilead Sciences και της θυγατρικής της Kite.

Η κα. Αναστασία Πασακοπούλου, Πρόεδρος του ΟΕΚΚ-ΑγκαλιάΖΩ, σχολίασε: «Ο Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου – ΑγκαλιάΖΩ στηρίζει τις δράσεις που πραγματοποιούνται στις 15 Σεπτεμβρίου που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα. Η εμφάνισή του συγκεκριμένου αιματολογικού καρκίνου είναι αρκετά συχνή στην χώρα μας και για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη η ενημέρωση και η πρόληψη. Η έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση μπορεί να αποβεί σωτήρια».

Η κα. Ζωή Γραμματόγλου, Πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών Κ.Ε.Φ.Ι., επισήμανε: «Η συνεχής και άοκνη έρευνα πάνω στο Λέμφωμα το έχουν μετατρέψει από θανατηφόρα ασθένεια σε μια χρόνια νόσο. Αν επιστήμη σημαίνει, μεταξύ άλλων, να οραματίζεσαι το ανέφικτο, τότε η έρευνα για το λέμφωμα βρίσκεται στην αιχμή της επιστημονικής δραστηριότητας. Οι καινοτόμες θεραπείες, η ανάπτυξη της μοριακής βιολογίας έχουν συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση. Επιστήμονες με ευαισθησία στον ασθενή, τόσο από πλευράς οικονομικής όσο και ογκολογικής, έχουν ενώσει τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους με στόχο τη βέλτιστη παροχή υπηρεσιών στους ασθενείς με λέμφωμα. Σκοπός είναι η δημιουργία στρατηγικής για τη διαχείριση του καρκίνου, ώστε να υπάρξει βέλτιστη πρακτική σε περιβάλλον οικονομικών περιορισμών.»