25 Νοεμβρίου, 2023 σε Ανακοινώσεις, Τα νέα της Ένωσης

Κάλεσμα της Ένωσης προς ασθενείς με ΧΑΠ για συμμετοχή σε ομάδα εργασίας

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας ανακοινώνει τη συγκρότηση ομάδας εργασίας και υποστήριξης ασθενών με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια και καλεί πάσχοντες που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν να επικοινωνήσουν με τη Γραμματεία της και να εκδηλώσουν σχετικό ενδιαφέρον.

Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι τουλάχιστον 600.000 άνθρωποι πάσχουν από Χ.Α.Π., ωστόσο οι ασθενείς είναι αόρατοι στη δημόσια σφαίρα, καθώς δεν υπάρχει ένας σύλλογος εκπροσώπησής τους.

Οι νόσοι που ανήκουν στην κατηγορία της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας είναι η χρόνια βρογχίτιδα, το πνευμονικό εμφύσημα και το χρόνιο άσθμα. Η έγκαιρη διάγνωση και η στοχευόμενη θεραπευτική προσέγγιση μπορούν να συμβάλουν στον περιορισμό των συμπτωμάτων, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πασχόντων και στην εξοικονόμηση πόρων του υγειονομικού συστήματος.

Στο παραπάνω πλαίσιο, η Ομάδα Εργασίας ασθενών με ΧΑΠ θα αποτελέσει ένα κύτταρο συνεργασίας, ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών, καθώς και διαβούλευσης των συμμετεχόντων, στους παρακάτω άξονες:

  • Χαρτογράφηση των προβλημάτων των ασθενών κατά την πλοήγησή τους στο σύστημα υγείας και στην πρόσβαση τους στη θεραπεία.
  • Ευαισθητοποίηση των ίδιων των ασθενών και της κοινωνίας ευρύτερα για ζητήματα που σχετίζονται με τη νόσο, την πρόληψη και την αντιμετώπισή της.
  • Ενεργητική διεκδίκηση των δικαιωμάτων των ασθενών με Χ.Α.Π.
  • Υποστήριξη και ενδυνάμωση των πασχόντων με αυξημένο βαθμό ευαλωτότητας.

Μετά τη συγκρότησή της, η Ομάδα Εργασίας θα πραγματοποιεί τακτικές διαδικτυακές συναντήσεις, βάσει του προγράμματος και των αναγκών των μελών της. Δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να υποβάλουν ασθενείς από όλη την Ελλάδα.

 

ΦΟΡΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ