25 Νοεμβρίου, 2023 σε Προμηθέας, Τα νέα των Μελών

NEA «Προμηθέας» 2019-2020: Ακτινογραφώντας βασικά σημεία των διετών δράσεων του Συλλόγου

Πρόσφατα, εκδόθηκε ο διετής απολογισμός του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας». Παρά την παγκόσμια υγειονομική κρίση, που άλλαξε τόσο ξαφνικά την καθημερινότητα όλων, οι ολιστικές υπηρεσίες του Προμηθέα όχι μόνο δεν ελαχιστοποιήθηκαν, αλλά συνεχίστηκαν με ακόμα μεγαλύτερο ζήλο και αυταπάρνηση από όλους όσοι εμπλέκονται και προσφέρουν είτε στο γραφείο είτε στις δράσεις, καθώς και από τους πάντοτε πολύτιμους εθελοντές του Συλλόγου. Και στις δύο αυτές δύσκολες χρονιές, ο ασθενής βρισκόταν πάντοτε σε ρόλο πρωταγωνιστή, με όλο τον κύκλο των δράσεων να ξεκινά και να τελειώνει σε εκείνον. 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

Το DailyPharmaNews μίλησε με τον υπεύθυνο Επικοινωνίας του ΣΑΗΕ «Προμηθέας», Βασίλη Γράβαρη, για όλες τις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που πραγματοποίησε ο Σύλλογος τη διετία 2019-2020, τα προγράμματα πρόσβασης των ασθενών στις απαραίτητες εξετάσεις, τα ολιστικά προγράμματα εξάλειψης ιογενών ηπατιτίδων B και C, αλλά και HIV, που έγιναν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αλλά και τα προγράμματα πρόληψης και διάγνωσης στα σωφρονιστικά καταστήματα σε όλη τη χώρα και οι δράσεις βοήθειας προς άτομα που διαβιούν στο δρόμο. 

  • Από τις δράσεις και ενέργειες που πραγματοποιήσατε -και είναι πολλές και αξιόλογες- ποιες θα λέγατε ότι ήταν οι πιο καθοριστικές για τη βοήθεια των ασθενών;

«Χωρίς καμία αμφιβολία, τόσο το 2019 αλλά κυρίως το 2020, θα αποτελέσουν χρονιές που δύσκολα θα ξεχάσουμε. Μια παγκόσμια πανδημία, με ανυπολόγιστες συνέπειες τόσο για τους χρόνιους ασθενείς ήπατος, αλλά και για το γενικό πληθυσμό, ήρθε να αλλάξει άρδην την καθημερινότητα. Στο Σύλλογο Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας», κληθήκαμε συνάμα να προασπίσουμε τα δικαιώματα των ασθενών απέναντι στην πανδημία και να αντιμετωπίσουμε το γεγονός ότι όλες οι χρόνιες παθήσεις ήπατος μπήκαν κατά κάποιο τρόπο σε δεύτερη μοίρα ένεκα του COVID-19.

Αν θα στεκόμουν σε ορισμένες εκ των δράσεων που υλοποιήθηκαν ή συνέχισαν να υλοποιούνται αυτά τα δύο χρόνια, θα ξεκινούσα καταρχάς από το πρόγραμμα της δωρεάν ελαστογραφίας ήπατος στους ασθενείς, μια εξέταση που συνεχίζει να μην καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το «Αξίζω να Γνωρίζω», λοιπόν, σε ποια κατάσταση βρίσκεται το ήπαρ μου, αποτελεί μια μορφή υπερήχου, στην οποία ο ασθενής μπορεί μέσα σε λίγα λεπτά να ενημερωθεί για την κατάσταση του ήπατός του, με το σχεδιασμό του προγράμματος να βασίζεται στην ανεμπόδιστη και καθολική πρόσβαση στην υγεία. Αξίζει να αναφέρουμε δε, ότι από την έναρξη του προγράμματος το 2016, το πιστοποιημένο προσωπικό του Προμηθέα έχει επισκεφτεί πάνω από 20 μεγάλα αστικά κέντρα, διενεργώντας πάνω από 13.000 εξετάσεις.

Εξίσου σημαντικά για τον ασθενή, και ειδικότερα για τους Χρήστες Ενδοφλέβιων Ναρκωτικών, αποτέλεσαν τα ολιστικά προγράμματα εξάλειψης ιογενών ηπατιτίδων B και C, αλλά και HIV, με την ονομασία «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ HCV – HIV» στην Αθήνα και «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» για τη Θεσσαλονίκη. Σε φιλικά περιβάλλοντα στο κέντρο της Αθήνας και Θεσσαλονίκης, οι ωφελούμενοι των προγραμμάτων είχαν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν όλες τις απαραίτητες εξετάσεις και να διασυνδεθούν με την κατάλληλη θεραπεία, ενώ μέσα από το πρόγραμμα «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», αναδείχθηκε το 2020 μια αρχόμενη επιδημική έκρηξη HIV στους χρήστες στις Θεσσαλονίκης. Οι συνολικές επισκέψεις τη διετία 2019-2020 στην Αθήνα έφτασαν τις 625, ενώ στη Θεσσαλονίκη τις 1.191.

Τέλος, πάντοτε στον Προμηθέα είχαμε ως βασική πεποίθηση ότι η ενημέρωση και η πρόληψη αποτελούν ισάξιο κομμάτι της υγείας του ασθενούς. Θα σταθώ λοιπόν στις δύο ολιστικές καμπάνιες ευαισθητοποίησης που διενεργήθηκαν αυτά τα δύο χρόνια, μια για την «σιωπηλή» όπως λέμε Ηπατίτιδα C και μια για τον θανατηφόρο αλλά με σαφώς ελλιπή δημοσιότητα καρκίνο του ήπατος.

Η πρώτη, με τίτλο «Δεν Κοιμάται», που υλοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2019, με την επιστημονική επιμέλεια της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Ήπατος (ΕΕΜΗ), είχε ως στόχο την ενημέρωση κυρίως Χρηστών Ενδοφλεβίων Ναρκωτικών, το υποστηρικτικό τους δίκτυο και επαγγελματίες υγείας για τα νέα δεδομένα, φιλοδοξώντας να κινητοποιήσει όλους τους ασθενείς να αναζητήσουν κατάλληλη θεραπεία για την ηπατίτιδα C. Παράλληλα, η καμπάνια υπογράμμισε την πρόληψη της νόσου, παραθέτοντας πληροφορίες για την αποφυγή επαναμόλυνσης μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της θεραπείας, απαγκιστρώνοντας συνάμα τον ευρύ πληθυσμό από το στερεότυπο που θέλει την «ηπατίτιδά μου να κοιμάται».

Περίπου ένα ενάμιση χρόνο αργότερα, τον Οκτώβριο του 2020, ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» ξεκίνησε την υλοποίηση δεύτερης ολιστικής εκστρατείας, αυτή τη φορά απέναντι στον καρκίνο του ήπατος, μια θανατηφόρα νόσο που υπολείπεται πληροφόρησης, εστιάζοντας στην ενημέρωση γύρω από τους παράγοντες κινδύνου που τον προκαλούν.  Η καμπάνια με τίτλο «Δουλεύει για Σένα!» στόχευσε στην ενημέρωση αμφότερων ασθενών ήπατος και γενικού πληθυσμού υπογραμμίζοντας το καίριο μήνυμα για έγκαιρη εξέταση, ιδίως για τις ομάδες υψηλού ρίσκου, καθώς και για όσους ακολουθούν κακές συνήθειες και ενδέχεται έτσι να ανήκουν σε επικίνδυνη ομάδα χωρίς να το γνωρίζουν. Η καμπάνια υλοποιήθηκε με την επιστημονική επιμέλεια της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Ήπατος (ΕΕΜΗ) και την αιγίδα της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ)».

  • Υπάρχουν δράσεις και στόχοι που θα λέγαμε ότι δεν ολοκληρώνονται γιατί εμπεριέχουν ένα διαρκή αγώνα για την επίτευξή τους, όπως η εξάλειψη του στίγματος, που προϋποθέτει αλλαγή της κοινωνικής αντίληψης και νοοτροπίας. Ποιες άλλες από τις ενέργειές σας βρίσκονται στο ίδιο πλαίσιο, διαρκούς δυναμικής διεκδίκησης;

«Το σύνολο των δράσεων του Προμηθέα, καθώς και η γενικότερη φιλοσοφία του Συλλόγου, αποτελούνται από ενέργειες με πρόσημο στο διηνεκές. Στόχος μας είναι η διενέργεια αειφόρων παρεμβάσεων, ο απόηχος των οποίων δεν θα έχει απλώς ανακουφιστική χροιά για τον ωφελούμενο, αλλά θα αποτελεί το εφαλτήριο μελλοντικών προγραμμάτων.

Στο πεδίο αυτό, ανάμεσα σε πολλά παραδείγματα, θα υπογραμμίσω τα προγράμματα που ο Σύλλογος υλοποιεί επί σειρά ετών σε σειρά σωφρονιστικών καταστημάτων σε όλη τη χώρα, προασπίζοντας το δικαίωμα πρόσβασης σε θεραπεία σε όσους στερούνται φωνής και εξαλείφοντας το στίγμα.

Πιο συγκεκριμένα από το Μάρτιο του 2019, ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» συνεχίζει να υλοποιεί με μεγάλη επιτυχία το ολιστικό πρόγραμμα διάγνωσης και διασύνδεσης σε θεραπεία με τίτλο «Access4All», με την επιστημονική επιμέλεια της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Ήπατος και την αδειοδότηση της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής. Οι επισκέψεις στα καταστήματα των Διαβατών, Νιγρίτας, Κασσάνδρας, Αλικαρνασσού και Δομοκού, διασύνδεσαν επιτυχώς 125 εγκλείστους με τη θεραπεία.  Στην ίδια λογική, πραγματοποιούμε από τις αρχές του 2020, αντίστοιχο ολιστικό πρόγραμμα πρόληψης, διάγνωσης και διασύνδεσης σε σωφρονιστικά καταστήματα με την ονομασία CMAXIA. Το πρόγραμμα υλοποιείται με την επιστημονική επιμέλεια της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Ήπατος και την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής, έχοντας μέχρι στιγμής διασυνδέσει επιτυχώς 45 άτομα σε θεραπεία.

Τέλος, εξίσου διηνεκή χαρακτήρα έχουν και οι δράσεις που πραγματοποιούμε στο δρόμο ήδη από το 2013 με το Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» τις οποίες και εντατικοποιήσαμε εν μέσω πανδημίας, σε μια προσπάθεια προάσπισης δικαιωμάτων περιθωριοποιημένων ομάδων που διαβιούν στο δρόμο, όπως άστεγοι, εργαζόμενοι στο σεξ και χρήστες ενδοφλεβίων ουσιών.
Με την καραντίνα του Μαρτίου 2020 να αποτελεί τη χαριστική βολή σε μια ήδη οριακή καθημερινότητα, καθώς πλέον οι συνθήκες έγιναν ακραίες, με έλλειψη στα στοιχειώδη, όπως τρόφιμα και νερό, καθώς και σύνεργα ασφαλέστερης χρήσης, ξεκινήσαμε από τις 18 Μαρτίου και μετά, σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ και το Δήμο Αθηναίων να υλοποιούμε σειρά επιτόπιων παρεμβάσεων, μέσα από το Streetwork Project, διαμοιράζοντας σύνεργα ασφαλέστερης χρήσης, καθώς και υγειονομικό υλικό. Καθώς η καραντίνα εντεινόταν, διαπιστώσαμε ότι η διανομή υγειονομικού υλικού και συνέργων ασφαλέστερης χρήσης κάλυπτε μερικό εύρος των αναγκών, με την επισιτιστική ανάγκη να παραμένει αναπάντητη. Για το λόγο αυτό, προσαρμόσαμε τις δράσεις μας, επεκτείνοντας ωράριο και ημέρες λειτουργίας και ξεκινώντας τη δράση σε κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης. Η άμεση ανταπόκριση συλλόγων, φορέων, αλλά και του ιδιωτικού τομέα στα αιτήματα χορηγιών που αποστείλαμε ήταν ιδιαίτερα συγκινητική. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα συγκεντρώσαμε μεγάλες ποσότητες ποικίλων προϊόντων, δίνοντας μια ανάσα ζωής στους ωφελούμενους.

Με το βλέμμα μας πάντοτε στην επόμενη μέρα, στόχος μας παραμένει η συνέχιση όλων των δράσεων σε πεδίο και σωφρονιστικά καταστήματα και μετά την πανδημία, με ακόμα εντονότερη παρουσία. Είμαστε άνθρωποι, όταν δεν αφήνουμε κανένα πίσω!».