25 Νοεμβρίου, 2023 σε Πανελλήνιος Σύλλογος Κυστικής Ίνωσης, Τα νέα των Μελών

Νέος αντιπρόεδρος του CF Europe ο Δημήτρης Κοντοπίδης

Post placeholder image

Νέος αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κυστικής Ίνωσης CF Europe εξελέγη ο επίτιμος πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης, Δημήτρης Κοντοπίδης.

Η εξέλιξη κρίνεται σημαντική καθώς ένας ασθενής από Βαλκανική χώρα, πλέον θα βρίσκεται σε ηγετική θέση του Δ.Σ. του CF Europeμεταφέροντας τις διεκδικήσεις των ασθενών της ευρωπαϊκής περιφέρειας  για την Κυστική Ίνωση.

Μπορεί στην χώρα μας να εξασφαλίστηκε η πρόσβαση στην επαναστατική θεραπεία του «Kaftrio», αλλά αποτελεί ακόμη αίτημα η ισότιμη πρόσβαση και σε άλλες χώρες. Η επίτευξη του στόχου αυτού στην χώρα μας αποδεικνύει ότι οι ίδιοι οι ασθενείς μέσα από τις διεκδικήσεις τους μπορούν να συμμετέχουν αποτελεσματικά στην χάραξη πολιτικής Υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κοντοπίδης  είχε βραβευθεί ως Patient Advocate το 2019 για τις αλλαγές που πέτυχε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

Επίσης ο ίδιος τον προηγούμενο Νοέμβριο προχώρησε σε μια πράξη αυταπάρνησης και στρατηγικής σημασίας με την άρνηση μεταμόσχευσης που περίμενε επί δυο χρόνια όταν τον κάλεσαν από την Αυστρία, αποσκοπώντας να πιέσει να εφαρμοστεί η επαναστατική θεραπεία στην Ελλάδα που είχε χορηγηθεί σε ασθενείς στην Αμερική. Την επόμενη μέρα ο υπουργός Υγείας κάλεσε την φαρμακευτική εταιρεία για διαπραγμάτευση. Η προσπάθεια του επετεύχθη, αφού ήδη άρχισε η θεραπεία των ασθενών που βρίσκονταν σε κρίσιμη κατάσταση και οι διαδικασίες διαπραγμάτευσης εξελίσσονται με γρήγορους ρυθμούς

Πλέον από την θέση του αντιπροέδρου ο κ. Κοντοπίδης θα διεκδικεί ισότιμη πρόσβαση σε ευρωπαϊκό πλέον επίπεδο, για τα επόμενα τρία χρόνια για την παγκόσμια κοινότητα κυστικής Ίνωσης.

Μετά την εκλογή του ο κ.Κοντοπίδης ανέφερε προς τους συναδέλφους του, τις οικογένειες και ασθενείς με Κ.Ι. της Ευρώπης«αισθάνομαι μεγάλη τιμή και ευγνωμοσύνη για την εμπιστοσύνη σας και είμαι έτοιμος να υπηρετήσω την αποστολή μας μέσα από τις ευθύνες της θέσης του Αντιπροέδρου».

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι  «οι ασθενείς αναμφισβήτητα μπορούν να συμμετέχουν αποτελεσματικά στην πολιτική Υγείας και μπορούν να ηγηθούν της αλλαγής.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κοντοπίδης επεσήμανε ότι  «η πρόοδος που πετύχαμε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, περιλαμβανομένου του συνόλου των καινοτόμων θεραπειών CFTR Modulators που είναι σε εξέλιξη, είναι μια απόδειξη ότι είναι εφικτή περισσότερη ισότητα στην περίθαλψη για τους ασθενείς με κυστική Ίνωση, μεταξύ όλων των χωρών της Ευρώπης, ιδιαιτέρως του Νότου και των Βαλκανίων. Έχει έρθει πραγματικά η στιγμή που ονειρευόμασταν από την στιγμή που γεννηθήκαμε. Είναι το μομέντουμ για να δώσουμε την μάχη για την ζωής μας. Με επιμονή και ενωμένοι ως μια οικογένεια, να παλέψουμε μέχρι να μετακινήσουμε το βουνό της κυστικής Ίνωσης, με λιγότερες ανισότητας για όλους».