
Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο κ. Νίκο Δέδε στις εργασίες του 2ου Επιστημονικού Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ).
Ταυτόχρονα, οι στενοί δεσμοί και η σύμπλευση των δύο θεσμικά αναγνωρισμένων κοινωνικών εταίρων σε ζητήματα που αφορούν τις πολιτικές υγείας, της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας και της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, επισφραγίστηκαν με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας την Παρασκευή 12 Μαΐου 2023. Το μνημόνιο έχει στόχο την ανταλλαγή ιδεών και καλών πρακτικών και εμπειριών στον τομέα της Υγείας, καθώς και την κοινή εκπόνηση τεκμηριωμένων προτάσεων προς την Πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς.
Το Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13 Μαΐου 2023 στη Λευκωσία, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, από κοινού με άλλους σημαντικούς φορείς στην Υγεία, παρουσία της Α.Ε του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, εμπλεκόμενων φορέων του χώρου της Υγείας και εκπροσώπων της Πολιτείας από Ελλάδα και Κύπρο, περιλάμβανε θεματικές ενότητες στοχευμένες σε επίκαιρα ζητήματα, όπως η ποιότητα του συστήματος υγείας, η ποιότητα της φροντίδας υγείας, ο έλεγχος, η ενδυνάμωση των ασθενών, η εγγραμματοσύνη, η παροχή πολυθεματικής φροντίδας και η πρόσβαση στα καινοτόμα φάρμακα.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στον χαιρετισμό του κατά την έναρξη του Συνεδρίου τόνισε, μεταξύ άλλων, τη σημασία της συνεργασίας της Πολιτείας με τους Ασθενείς για την επίτευξη των κοινών στόχων, διότι όπως ανέφερε, η βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών του Συστήματος Υγείας θα αποτελέσει κοινή επιτυχία, δεσμευόμενος ότι αυτή θα είναι η προσέγγιση της Κυβέρνησης.
Ο Πρόεδρος της ΟΣΑΚ, κ. Μάριος Κουλούμας, ανέφερε στο χαιρετισμό του πως «στο Γενικό Σύστημα Υγείας επιβάλλεται η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων, προκειμένου να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο η ποιότητα και βιωσιμότητα της μεγαλύτερης κοινωνικής κατάκτησης, η οποία έχει εφαρμοστεί ποτέ στην Κυπριακή Δημοκρατία. Απαιτείται η ανάπτυξη ολοκληρωμένης πολιτικής και ρύθμισης των θεμάτων που αφορούν στον κλινικό και ιατρικό έλεγχο, καθώς και των συστημάτων κλινικής αξιολόγησης, ενώ απαιτείται, επίσης, αξιολόγηση τεχνολογίας της υγείας, καθώς και προώθηση του ζητήματος της πιστοποίησης των υπηρεσιών της υγείας. Ο χαρακτήρας του ΓΕΣΥ πρέπει να παραμένει αναλλοίωτος πάση θυσία, γιατί είναι ασθενοκεντρικός, διασφαλίζοντας την ισότητα και την πρόσβαση σε όλους τους πολίτες».
Από πλευράς της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, ο Πρόεδρος κ. Νίκος Δέδες , αφού εξήρε το έργο της ΟΣΑΚ και του Προέδρου της, τόνισε την ανάγκη μεταρρυθμίσεων για τη διασφάλιση ενός βιώσιμου συστήματος Υγείας με ισότιμη και καθολική πρόσβαση σε όλους και υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία της εγγραμματοσύνης υγείας και της διασφάλισης της ποιότητας για τους ασθενείς.
Κλείνοντας, ο Πρόεδρος Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, αναφέρθηκε στο μεγάλο στοίχημα της διασφάλισης της καινοτομίας για τους πολίτες Ελλάδας και Κύπρου, η οποία όπως είπε θεωρεί ότι δύναται να καταστεί -πέραν από αναγκαία- εύκολη και αδιαμφισβήτητη «εάν μεριμνήσουμε για να έχουμε ένα σύστημα υγείας που αξιολογεί και επιβραβεύει την ποιότητα, την παραγωγικότητα, την αποδοτικότητα και την ισότητα».
Αναλυτικά η προσφώνηση του Προέδρου
Εξοχότατε, Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αξιότιμοι Υπουργοί και Βουλευτές, Αξιότιμη Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Αξιότιμε κ. Κουλούμα, αγαπητέ Μάριε, Κυρίες και Κύριοι,
Με μεγάλη χαρά και τιμή βρίσκομαι ανάμεσα σας για να προσφωνήσω το 2ο Επιστημονικό Συνέδριο της ΟΣΑΚ, εκπροσωπώντας το αδελφό σωματείο, την Ένωση Ασθενών Ελλάδας. Η Ένωση μας μετράει 3,5 χρόνια ζωής και ήταν το αποτέλεσμα του Πανελλήνιου Συνεδρίου Ασθενών που ξεκινήσαμε το 2012.
Κεντρικός ομιλητής από το πρώτο μας Συνέδριο, και προσκεκλημένος κάθε χρόνο, ήταν ο αγαπητός Μάριος που μας μετέφερε την εμπειρία της ΟΣΑΚ και μας ενέπνεε στη δημιουργία της δική μας Ένωσης. Μάλιστα στην πορεία είχε να μοιραστεί διάφορες οργανωτικές κατακτήσεις της ΟΣΑΚ αλλά σίγουρα, ως κορωνίδα, τη θεσμική συνεργασία με την Πολιτεία, κάτι που έκανε εμάς τους Ελλαδίτες να ζηλεύουμε για την ωριμότητα και τη σοφία της Κύπρου.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την ωφέλεια, στην Υγεία-και την ευζωία των Πολιτών, της συνεργασίας της Πολιτείας με τους ενεργούς Πολίτες.
Ακούγοντας τον Μάριο σκεφτόμουν όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για τη διασφάλιση ενός βιώσιμου συστήματος Υγείας με ισότιμη και καθολική πρόσβαση σε όλους. Ίσως γνωρίζετε πως το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Ελλάδας έκλεισε 40 χρόνια ύπαρξης, αλλά σήμερα αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις και έχουμε στην Ελλάδα άμεση ανάγκη γενναίων μεταρρυθμίσεων που απαιτούν επιστημονική, πολιτική και κοινωνική συναίνεση.
Χθες υπογράψαμε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της ΟΣΑΚ και της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας και στόχος μας είναι η ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών, τόσο για την πραγματοποίηση κοινών δράσεων, αλλά πάνω απ’ όλα για την κατάθεση τεκμηριωμένων και αποδοτικών προτάσεων προς την Πολιτεία.
Μάλιστα, ακριβώς πριν δύο εβδομάδες οι εκπρόσωποι της ΟΣΑΚ και της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, κατάφεραν να εκλέγουν στο 9μελές Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ασθενών. Από εκεί σκοπός μας είναι να μεταφέρουμε τις καλές πρακτικές στις χώρες μας αλλά και να μεταλαμπαδεύσουμε τις δικές μας.
Συγχαίρω επίσης την επιστημονική επιτροπή του συνεδρίου για τα θέματα που έχει επιλέξει. Η Εγγραμματοσύνη υγείας αποτελεί κεντρικό πυρήνα της δράσης της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας και η Πολιτική Ηγεσίας της Υγείας στην Ελλάδα έχει εντάξει μια σχετική κοινή δράση στα προγράμματα χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας.
Η Ποιότητα στο Σύστημα Υγείας, είναι κάτι που συζητήσαμε με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Μητσοτάκη στο Μαξίμου τον Νοέμβριο του 2021, πριν ενάμιση χρόνο. Εκεί χαιρετίσαμε τον καινούργιο οργανισμό που δημιούργησε η Πολιτεία, τον επονομαζόμενο ΟΔΙΠΥ, δηλαδή τον Οργανισμό Διασφάλισης της Ποιότητας της Υγείας. Άλλωστε η Ελληνική Πολιτεία πριν 2 χρόνια υποστήριξε τη δημιουργία, και φιλοξενεί, το 1ο γραφείο της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για την «Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών».
Κλείνοντας να αναφέρω ότι όλοι γνωρίζουμε το μεγάλο στοίχημα της διασφάλισης στους Πολίτες των χωρών μας της καινοτομίας και θεωρώ ότι αυτή θα καταστεί, πέρα από αναγκαία, εύκολη και αδιαμφισβήτητη. Πως;
Εάν μεριμνήσουμε να έχουμε ένα σύστημα υγείας που αξιολογεί και επιβραβεύει την ποιότητα, την παραγωγικότητα, την αποδοτικότητα και την ισότητα. Ακολούθως -οι πάντοτε περιορισμένοι πόροι- θα επαρκούν για την πρόσβαση στην καινοτομία. Μόνο η αποτυχία στις Πολιτικές Υγείας συνεπάγεται αδυναμία στην πρόσβαση.
Εξοχότατε Πρόεδρε, η παρουσία σας σήμερα εδώ αποτελεί τεράστια τιμή για την ΟΣΑΚ αλλά επιτρέψτε μου να πω ότι τιμά και εσάς και εφησυχάζει τους Πολίτες της Κύπρου για την προσήλωση σας στη δέσμευση σας για: «Πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες για όλες και για όλους».