25 Νοεμβρίου, 2023 σε Ανακοινώσεις, Τα νέα της Ένωσης

Παρέμβαση της Ένωσης για τη θέσπιση κανονιστικού πλαισίου περί υποχρεωτικών τεστ για τη νόσο COVID-19 στα νοσοκομεία

Με παρέμβασή της η εθνική συνομοσπονδία των συλλόγων ασθενών της χώρας, καλεί το Υπουργείο Υγείας να δράσει άμεσα και να προβεί σε μία οριστική διευθέτηση του κανονιστικού πλαισίου που διέπει τις εξετάσεις COVID-19 που απαιτούνται από ασθενείς και συνοδούς για την είσοδο ή νοσηλεία σε δημόσια ή ιδιωτικά νοσοκομεία και θεραπευτήρια της χώρας.

Η έλλειψη ενός ενιαίου κανονισμού αποτυπώνεται στις παρακάτω περιπτώσεις, οι οποίες δημιουργούν σύγχυση και προκαλούν ταλαιπωρία στους ασθενείς και τους πολίτες:

  • Σε ορισμένες ιδιωτικές κλινικές υποχρεώνουν τους ασθενείς να καταβάλουν το κόστος για εξέταση μοριακού ελέγχου σε κάθε επίσκεψή τους για θεραπεία, προκαλώντας μία δυσβάσταχτη οικονομική επιβάρυνση και ορθώνοντας εμπόδια στην πρόσβασή τους στο υγειονομικό σύστημα.
  • Επιπλέον, σε πολλά ιδιωτικά θεραπευτήρια δεν γίνεται αποδεκτή η προσκόμιση εξέτασης από δημόσια δομή, η οποία ούτως ή άλλως συνεπάγεται επιπρόσθετο κόστος χρόνου, αναμονής και ταλαιπωρίας.
  • Σε ορισμένα δημόσια νοσοκομεία απαιτείται μοριακός έλεγχος, ενώ σε άλλα διενεργείται μόνο ταχεία εξέταση.
  • Τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί έναντι του κορωνοϊού αντιμετωπίζονται προς το παρόν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο με τα άτομα που παραμένουν ανεμβολίαστα.

Στο παραπάνω πλαίσιο,  καλούμε το Υπουργείο Υγείας να επιληφθεί άμεσα του ζητήματος με τη θέσπιση σαφούς και επικαιροποιημένου κανονιστικού πλαισίου που θα αφορά τόσο τα δημόσια όσο και τα ιδιωτικά νοσοκομεία στα οποία αποζημιώνονται οι θεραπείες των ασθενών, ως προς την απαίτηση του είδους του test που θα πρέπει να προσκομίζει κάθε ασθενής ή/και συνοδός αυτού, καθώς και ως προς την αποζημίωση αυτού, εφόσον δεν μπορούν αυτά να διενεργηθούν δωρεάν. Σε αντίθετη περίπτωση θα διαιωνιστεί μια κατάσταση που δημιουργεί μεγάλη αβεβαιότητα και αγωνία στους πολίτες, ενώ ταυτόχρονα διαταράσσει την ομαλή εξέλιξη των θεραπειών τους.