25 Νοεμβρίου, 2023 σε ΠΑ.Σ.ΠΑ.Μ.Α., Τα νέα των Μελών

ΠΑΣΠΑΜΑ: «Κουρεύουν» θεραπείες σε ασθενείς με μεσογειακή αναιμία για λόγους κόστους

Άλλη μία… πρωτοτυπία καταγράφεται σε διάφορα νοσοκομεία του ΕΣΥ, πρωτοτυπία που αναδεικνύει τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που υπάρχουν στο σύστημα, με αποτέλεσμα όμως να ταλαιπωρούνται ασθενείς με μεσογειακή αναιμία.

Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr, καθυστερήσεις στη χορήγηση σημαντικής θεραπείας που συμβάλει στην παράταση του χρόνου των μεταγγίσεων σε ασθενείς με μεσογειακή αναιμία, διαπιστώνεται τους τελευταίους μήνες.

Πρόκειται για τη μοναδική θεραπεία που επιτρέπει στους πάσχοντες να κάνουν πιο σπάνια τις απαιτούμενες μεταγγίσεις, με συνέπεια όμως να γλιτώνουν ταλαιπωρία αλλά και την οργανική κόπωση. Την ίδια ώρα η θεραπεία μειώνει τον συνολικό αριθμό των μεταγγίσεων, σε μία περίοδο μάλιστα που τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επάρκειας αίματος λόγω της πανδημίας.

Οι περιπτώσεις

Η νέα θεραπεία που είναι η μοναδική που υπάρχει σήμερα, δεν έχει ενταχθεί ακόμη στο σύστημα της αποζημίωσης, γι αυτό και χορηγείται με τη διαδικασία του Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (ΣΗΠ). Μία διαδικασία που απαιτεί τη σχετική αίτηση από τον γιατρό του ασθενούς στον ΕΟΠΥΥ και στην συνέχεια την έγκριση του Οργανισμού.

Πηγές του HealthReport.gr σημειώνουν ότι υπάρχουν ασθενείς που ενώ έχουν στα χέρια τους την έγκριση του ΕΟΠΥΥ για να λάβουν τη θεραπεία, ορισμένα νοσοκομεία καθυστερούν σε τέτοιο βαθμό να χορηγήσουν το φάρμακο, απαιτώντας μάλιστα νέες διαδικασίες και εγκρίσεις που δεν προβλέπονται, με συνέπεια να λήγουν ακόμη και οι εγκρίσεις του ΕΟΠΥΥ. Έτσι οι ασθενείς πρέπει να τις εκδώσουν εκ νέου, με ότι αυτό σημαίνει για την καθυστέρηση της θεραπείας τους.

Όπως καταγγέλλουν ασθενείς στο HealthReport.gr, ενδεικτική είναι η περίπτωση του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου, όπου μάλιστα ζητείται να δώσει το πράσινο φως και το επιστημονικό συμβούλιο του νοσοκομείου χωρίς όμως να χρειάζεται.

Η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία (Θαλασσαιμία) και Δρεπανοκυτταρική Νόσο (Δρεπανοκυτταρική και Μικροδρεπανοκυτταρική Αναιμία) – ΠΑΣΠΑΜΑΜαρία Αγγελοπούλου επιβεβαιώνει στο HealthReport.gr: «Σε κάποια νοσοκομεία όπως το Ιπποκράτειο υπάρχουν καθυστερήσεις στη χορήγηση του φαρμάκου για λόγους κόστους, καθώς το ποσό προκύπτει από τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων. Αποτέλεσμα είναι να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς για τα φάρμακά τους παρότι έχουν το πράσινο φως του ασφαλιστικού τους φορέα».

Ο Σύλλογος αλλά και η Ομοσπονδία που εκπροσωπεί τους ασθενείς, έχει αποστείλει ήδη επιστολές διαμαρτυρίας στους αρμόδιους υγειονομικούς φορείς, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει δοθεί λύση.