23 Απριλίου, 2024 σε Ανακοινώσεις|Τα νέα της Ένωσης

 Η Πάτρα Αρωγός των Δικαιωμάτων των Ασθενών

Μήνυμα σύμπλευσης με τη Φωνή των Ασθενών, απέστειλαν από κοινού οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, της Εκκλησίας της Ελλάδας, της Βουλής, της Ακαδημαϊκής Κοινότητας και της Κοινωνίας των Πολιτών στην πρώτη ενημερωτική εκδήλωση της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας για τα 14 απαράγραπτα δικαιώματα των ασθενών στην Πάτρα, την Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 στην Αίθουσα του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών.

Με κεντρικό μήνυμα τα Γραφεία Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας που βρίσκονται εντός των δημόσιων νοσοκομείων και τη βελτίωση της λειτουργικότητας τους, η εκδήλωση έθεσε τις πρώτες βάσεις ενός συμμετοχικού διαλόγου και στην Πάτρα, με αρχή και τέλος τους λήπτες υπηρεσιών υγείας. 

Καλωσορίζοντας τους παρευρισκομένους και παρουσιάζοντας το αποτύπωμα της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, η Πρόεδρος Συλλόγου Ρευματοπαθών Πάτρας και Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΡευΜΑζην Φωτεινή Ασημακοπούλου, έδωσε τη σκυτάλη στους χαιρετισμούς. 

Ο Αρχιμανδρίτης π. Θεόκλητος Παντελίδης ανέφερε ότι μεταφέρει τις πατρικές ευχές του Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσοστόμου και τα εύσημα στους διοργανωτές, τονίζοντας πως ένας υγιής άνθρωπος είναι εν δυνάμει ασθενής και με αυτό το σκεπτικό πρέπει να είμαστε όλοι ευαισθητοποιημένοι. Σε βιντεοσκοπημένο χαιρετισμό, ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Χαράλαμπος Μπονάνος, υπογράμμισε ότι οι συζητήσεις για τους ασθενείς δεν πρέπει να είναι επετειακές αλλά να έχουν συνέχεια και συλλογικούς αγώνες διεκδικήσεων. Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του Τομεάρχη Υγείας ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ Ανδρέα Παναγιωτόπουλου σε γραπτό χαιρετισμό που εκφωνήθηκε από την κα. Ασημακοπούλου.

Η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Άννα Μαστοράκου, τόνισε πως η περιφέρεια συνεχίζει  εντατικά τη χαρτογράφηση και την καταγραφή των αναγκών των ασθενών. Επεσήμανε την πρωτοβουλία να ενταχθεί η περιφέρεια στο δίκτυο του ΠΟΥ. Σύμφωνα με την κ. Μαστοράκου το ΕΣΥ είναι σε καλή θέση σε σύγκριση με την Ευρώπη, όμως σαφώς χρειάζεται ενίσχυση. Ο Διοικητής 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας Γιάννης Καρβέλης, μνημόνευσε το άρθρο 5 του Ελληνικού συντάγματος που προβλέπει την ελευθερία πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας ενώ εστίασε στο δικαίωμα της αντιμετώπισης του πόνου αλλά και της έκφρασης παραπόνων. Όπως ανέφερε το 2022 στην 6η ΥΠΕ αντιμετωπίστηκαν 222 γραπτά περιστατικά παραπόνων και 823 που υποβλήθηκαν προφορικά. Τελειώνοντας τον χαιρετισμό διαβεβαίωσε ότι θα βρίσκεται πάντα δίπλα στους αγώνες της Ένωσης Ασθενών. Με τη σειρά της η Αντιδήμαρχος Υγείας και Πρόνοιας Δήμου Πατρέων Βίβιαν Σαμούρη, μετέφερε  τις ευχές του Δημάρχου και στάθηκε στην ανάγκη να μην ιδιωτικοποιηθεί η δημόσια υγεία, ενώ επεσήμανε τα προβλήματα στο ΕΣΥ, παρά τις άοκνες προσπάθειες του ανθρώπινου δυναμικού που το υπηρετεί.

Από πλευράς Πανεπιστημίου Πατρών, ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας Αναστάσιος Αθανασόπουλος, ανέφερε πως στην εποχή μας το δικαίωμα στην φροντίδα είναι θεμελιώδης αρχή και η πρόσβαση στην ιατριφαρμακευτική κάλυψη αδιαπραγμάτευτη αρχή.  Το λόγο έλαβε η  Πρόεδρος Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών και οικοδέσποινα της εκδήλωσης Ερμίνα Διονυσάτου, που  εξέφρασε την ευχή οι Έλληνες ασθενείς να απολαμβάνουν ιατρική φροντίδα και περίθαλψη.

Τέλος την εκδήλωση χαιρέτισε η Πρόεδρος του Συλλόγου Άλμα Ζωής Αχαΐας Αγγελική Στεφανάκη που υπερτόνισε την ανάγκη όλοι οι σύλλογοι ασθενών να βρισκόμαστε στην ίδια πλευρά των αγώνων για καλύτερες συνθήκες στην υγεία.

Ακολούθησαν σύντομες εισηγήσεις. Στην εισήγηση του με θέμα “Παρουσίαση των Δικαιωμάτων με Έμφαση στο Ρόλο των Γραφείων”, ο Διοικητής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών “Παναγία Η Βοήθεια” Δημήτρης Μπάκος, στάθηκε στη λειτουργία  του 3ου μεγαλύτερου νοσοκομείου του ΕΣΥ που αποτελεί πυλώνα της 6ης ΥΠΕ με πληθυσμό αναφοράς 1,5 εκατομμυρίου ανθρώπων. Ο κ. Μπάκος έκανε αναφορά στη μετάβαση από τα Γραφεία Εξυπηρέτησης του Πολίτη στα Γραφεία Προστασίας Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας με λεπτομερή καταγραφή.

Στην εισήγηση με θέμα “Λειτουργία των Γραφείων Σήμερα / Στατιστικά και Βαθμός Ικανοποίησης Ασθενών”, ο Αναπληρωτής Διοικητής Γενικού Νοσοκομείου Πατρών “Ο Άγιος Ανδρέας” Παναγιώτης Δημόπουλος,   παρέθεσε στοιχεία καταγραφής καταγγελιών του 2022 κ 2023 καθώς και την έκβαση που αυτές είχαν. Τελείωσε την ομιλία του λέγοντας πως η ικανοποίηση των ασθενών είναι η σημαντικότερη μεταβλητή της ποιοτικής αποτύπωσης των Υπηρεσιών Υγείας.

Στην εισήγηση με θέμα “Η Αξία της Αξιολόγησης των Υπηρεσιών Υγείας από τους Χρήστες Υπηρεσιών”, η Υπεύθυνη Γραφείου Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας Γενικού Νοσοκομείου Πατρών “Ο Άγιος Ανδρέας” Μάγδα Μαστοροπούλου, τόνισε πως οι ασθενείς δεν είναι απόλυτα ενημερωμένοι για τα δικαιώματα τους αλλά και ότι η ποιότητα παροχής υπηρεσιών υγείας σχετίζεται με το βαθμό ικανοποίησης ή δυσαρέσκειας των ασθενών ανάλογα με τις παρεχόμενες υπηρεσίες. 

Στην τελευταία εισήγηση με θέμα “Η Επόμενη Μέρα στη Λειτουργία των Γραφείων Δικαιωμάτων”, ο Αναπληρωτής Διοικητής Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών “Παναγία Η Βοήθεια” Ανδρέας Μαζαράκης, υπογράμμισε πως η επόμενη ημέρα είναι ήδη εδώ. Ο ασθενής και οι ανάγκες του δεν μπορούν να περιμένουν. Οι νομοθετικές ρυθμίσεις δεν αρκούν, χρειάζονται έργα και πράξεις. Τα γραφεία Δικαιωμάτων θα πρέπει να είναι η καρδιά του νέου νοσοκομείου.

Με την ολοκλήρωση της εκδήλωσης και τη διεξαγωγή συμπερασμάτων από την κα. Ασημακοπούλου, παρευρισκόμενοι και περαστικοί θαύμασαν τη φωταγώγηση του Θεάτρου Απόλλων στα χρώματα της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, ανανεώνοντας το ραντεβού τους για το επόμενο έτος. 

Με την ευγενική υποστήριξη:

Premium Supporters: Abbvie Greece, GlaxoSmithKline Greece, MSD Greece, Roche Diagnostics Hellas, UCB, Vianex

Basic Supporters: AstraZeneca Greece, BioARS Therapeutics, Genesis Pharma, Janssen Cilag, Pfizer Hellas, Pharmaserve – Lilly και Sanofi.