25 Νοεμβρίου, 2023 σε Άρθρα, Τα νέα της Ένωσης

Πώς λειτουργούν τα εμβόλια κατά της νόσου COVID-19;

Τα δεδομένα και οι πληροφορίες σχετικά με τα εμβόλια κατά του covid-19  τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, με αποτέλεσμα ο γενικός πληθυσμός να δυσκολεύεται να παρακολουθήσει τις εξελίξεις πόσο μάλλον να κατανοήσει το περιεχόμενο τους. Πολλά ερωτήματα έχουν γεννηθεί από ανοσοκατασταλμένους ασθενείς σχετικά με τον επικείμενο εμβολιασμό και η επιστημονική κοινότητα ανά τον κόσμο απαντά με εμπεριστατωμένα δεδομένα με σκοπό να καλύψει το κενό που έχει δημιουργηθεί, επισημαίνοντας την σημαντικότητα του εμβολιασμού.

Η λειτουργία των εμβολίων βασίζεται στην προετοιμασία του ανοσοποιητικού συστήματος του ατόμου (της φυσικής άμυνας του οργανισμού) να αναγνωρίζει συγκεκριμένη νόσο και να προστατεύεται ενάντια σ’ αυτήν.

Που βρισκόμαστε τώρα

Σε όλο τον κόσμο αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερα από 50 διαφορετικά εμβόλια τα οποία βρίσκονται στο στάδιο των κλινικών και προκλινικών δοκιμών. Υπάρχουν υποψήφια εμβόλια από κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρίες, όπως αυτά της Pfizer σε συνεργασία με την BioNTech, της Moderna, της AstraZeneca σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και της Johnson & Johnson.  Τα εμβόλια Pfizer BioNTech και Moderna έχουν λάβει ήδη άδεια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Πώς λειτουργούν τα εμβόλια

Πολλοί από εμάς αντιλαμβανόμαστε τα εμβόλια ως μια ένεση που περιέχει ένα ζωντανό, εξασθενημένο μικρόβιο το οποίο προκαλεί μια ελεγχόμενη απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος που «εκπαιδεύει» το σώμα μας να καταπολεμήσει αυτό το μικρόβιο όταν το συναντήσει. Αυτή η προσέγγιση χρησιμοποιήθηκε για την ανάπτυξη εμβολίων αρκετά στο παρελθόν όπως στην περίπτωση για παράδειγμα της ιλαράς.

Τα ζωντανά εμβόλια προσφέρουν ισχυρή προστασία από ασθένειες, αλλά ενδέχεται να μην συνιστώνται σε άτομα τα οποία είναι ανοσοκατεσταλμένα, επειδή υπάρχει πιθανότητα τέτοια εμβόλια να ξεκινήσουν στον οργανισμό τους μια επικίνδυνη ανοσοαπόκριση.

Μια άλλη προσέγγιση περιλαμβάνει «αδρανοποιημένα» εμβόλια, στα οποία χρησιμοποιείται ένα «νεκρό» μικρόβιο για να διδάξει στον οργανισμό την ανοσία, όπως το εμβόλιο της γρίπης και της πολιομυελίτιδας. Αυτά τα είδη εμβολίων προσφέρουν λιγότερη προστασία (απαιτώντας έτσι συχνότητα εμβολιασμού) και , ως εκ τούτου, πιστεύεται ότι είναι ασφαλέστερα για άτομα που είναι ανοσοκατασταλμένα.

Η νέα τεχνολογία πίσω από τα εμβόλια COVID-19

Η πανδημία COVID-19 ανάγκασε τους επιστήμονες σε μια πρωτοφανή, επιστημονική συνεργασία με σκοπό να δοθεί λύση στο παγκόσμιο αυτό ζήτημα δημόσιας υγείας. Τα εμβόλια από τις φαρμακευτικές εταιρείες Pfizer και Moderna, χρησιμοποιούν έναν καινοτόμο μηχανισμό εμβολιασμού «mRNA», ο οποίος έχει επιδιωχθεί στην ανάπτυξη άλλων πρόσφατων εμβολίων, αλλά κανένα εξ αυτών δεν έχει εγκριθεί ακόμη. Αγγελιοφόρο RNA ή mRNA είναι το RNA που μεταφέρει τη γενετική πληροφορία από το DNA στα ριβοσώματα για την πρωτεΐνοσύνθεση των κυττάρων.

Εμβόλια mRNA

Η προσέγγισή τους χρησιμοποιεί το mRNA, το οποίο φέρει πληροφορίες από τον γενετικό κώδικα του coronavirus , οι οποίες δείχνουν στα κύτταρα μας πώς να κατασκευάζουν την πρωτεΐνη «spike» του κορωνοϊού (εκείνες οι προεξοχές που στρογγυλοποιούν τον κορωνοϊό). Αυτό δίνει στον οργανισμό μας τη δυνατότητα να αναγνωρίζει την ακίδα της πρωτεΐνης στα μικρόβια του κορωνοϊού ως ξένη και το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού μας αναγνωρίζει ότι η εν λόγω πρωτεΐνη δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στον οργανισμό και ανταποκρίνεται με τη δημιουργία φυσικής άμυνας κατά της λοίμωξης από την COVID-19.

Επειδή το mRNA είναι ευαίσθητο, αυτό το εμβόλιο εγκλείεται σε ένα περίβλημα σωματιδίων λιπιδίων για να μεταφέρει το mRNA μέσα σε ανθρώπινα κύτταρα.

Τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά, γι’ αυτό το εμβόλιο της Pfizer θα πρέπει να φυλάσσεται σε περίπου -100 βαθμούς F (προκλήση όσον αφρορά τη διανομή του) και το εμβόλιο της Moderna μπορεί να διατηρηθεί για λίγο χρονικό διάστημα σε ένα τυπικό ψυγείο .

Και τα δύο εμβόλια απαιτούν δύο δόσεις με διαφορά τριών εβδομάδων (Pfizer) έως ένα μήνα (Moderna).

Εμβόλια φορέα ιού

Ταυτόχρονα, οι φαρμακευτικές εταιρείες AstraZeneca και Johnson & Johnson έχουν δοκιμάσει ένα διαφορετικό είδος εμβολίου που ονομάζεται εμβόλιο ιικού φορέα. Αυτό χρησιμοποιεί τον ιό που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα (που ονομάζεται αδενοϊός ή γενετικά τροποποιημένος ιός) και εισάγει το mRNA του κορωνοϊού στα κύτταρα, όπου «διδάσκει» στον οργανισμό να αναγνωρίζει την πρωτεΐνη ακίδας του κοροναϊού. Ο αδενοϊός τροποποιείται γενετικά, έτσι δεν μπορεί να αναπαραχθεί και να προκαλέσει ασθένεια.

Το εμβόλιο της AstraZeneca απαιτεί δύο δόσεις. Η Johnson & Johnson μελετά δύο εκδοχές μονής και διπλής δόσης.

Πηγή: CreakyJoints – Πατήστε εδώ για να μεταφερθείτε στο πρωτότυπο άρθρο

Μετάφραση και προσαρμογή: Ένωση Ασθενών Ελλάδας