25 Νοεμβρίου, 2023 σε Ανακοινώσεις, Τα νέα της Ένωσης

Πρόβλεψη της αγγλικής γλώσσας στην επίσημη ιστοσελίδα για τον εμβολιασμό COVID-19

Κατόπιν παρέμβασης της εθνικής συνομοσπονδίας των συλλόγων ασθενών της χώρας προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, η επίσημη ιστοσελίδα του εμβολιασμού COVID-19 είναι πλέον διαθέσιμη και στην αγγλική γλώσσα. Η ενέργεια αυτή ευθυγραμμίζεται απόλυτα με το σύνολο των υπηρεσιών που παρέχονται μέσω του gov.gr, όπου υπάρχουν ρυθμίσεις προσβασιμότητας σε άλλες γλώσσες αλλά και σε άτομα με αναπηρία.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Κράτους αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα της χώρας, καθώς διαχρονικά η Ελλάδα σημείωνε χαμηλό σκορ στους δείκτες ψηφιακής ωρίμανσης. Η σταδιακή ανάπτυξη ψηφιακών υποδομών κάτω από ενιαία διοίκηση και η διαλειτουργικότητα των συστημάτων του Δημοσίου οδηγούν σταδιακά στην πτώση των δεικτών γραφειοκρατίας, που αποτελεί μία διαχρονική πρόκληση. Έως σήμερα έχουν γίνει σημαντικά βήματα και πλέον κάθε πολίτης μπορεί να εξυπηρετείται ηλεκτρονικά σε σημαντικό αριθμό δημοσίων υπηρεσιών. Η ψηφιοποίηση πολλών διοικητικών υπηρεσιών και εγγράφων  αποτελεί εργαλείο στα χέρια πολιτών αλλά και επαγγελματιών, γλυτώνοντάς τους από ουρές και αμέτρητες ώρες αναμονής μπροστά από γκισέ υπηρεσιών. Ταυτόχρονα, αποτελεί και σημαντικό εργαλείο εν μέσω της πανδημίας COVID-19, διασφαλίζοντας την κοινωνική αποστασιοποίηση. 

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας στηρίζει την εθνική προσπάθεια και έχει ήδη υποβάλει τις προτάσεις της για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του υγειονομικού συστήματος. Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνουμε για τη διαρκή βελτίωση των συνθηκών καθημερινότητας, είχαμε επισημάνει την έλλειψη της εν λόγω πρόβλεψης στην ιστοσελίδα του εμβολιασμού, κατόπιν πολλών μηνυμάτων στη Γραμμή Υποστήριξης Χρόνιων Ασθενών MAZI – 11132 που λειτουργεί η Ένωση από πολίτες, που ενώ διαθέτουν ΑΜΚΑ, δε γνωρίζουν την Ελληνική γλώσσα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ενημερωθούν για τον προγραμματισμό του ραντεβού τους και να λάβουν άλλες πληροφορίες για την εκστρατεία εμβολιασμού. 

Χαιρετίζουμε λοιπόν την άμεση πρωτοβουλία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την ανταπόκρισή του στο αίτημα της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας.