25 Νοεμβρίου, 2023 σε Ανακοινώσεις, Τα νέα της Ένωσης

Συμμετοχή στο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας 2022

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας συμμετείχε στις εργασίες του Πανελλήνιου Συνεδρίου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές Υγείας που διοργανώνεται από την Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Οικονομίας & Πολιτικής της Υγείας (ΕΕΕΟΠΥ) και το Ινστιτούτο Οικονομικών της Υγείας (i-hecon).

Το φετινό συνέδριο σημαδεύτηκε από την απουσία του εμπνευστή του, του αείμνηστου καθηγητή Γιάννη Κυριόπουλου, ο οποίος το κατέστησε ως τη σημαντικότερη ετήσια συνάντηση των εταίρων στο πεδίο των επιστημών της υγείας και της έρευνας υπηρεσιών υγείας με ουσιαστική επίδραση στις πολιτικές υγείας της χώρας, και οι οργανωτές και οι συμμετέχοντες δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν την πολύτιμη παρακαταθήκη και το όραμα του καθηγητή Κυριόπουλου.

Στη διεπιστημονική αυτή προσέγγιση, το φετινό Συνέδριο επικεντρώθηκε στα δεδομένα και τις προκλήσεις που ανέδειξαν οι κρίσεις και η πανδημία, αναλύοντας ζητήματα και δεδομένα Δημόσιας Υγείας και Φαρμακευτικής Πολιτικής, καινοτόμες παρεμβάσεις και προγράμματα που δημιουργήθηκαν με εφαλτήριο την ψηφιοποίηση του Συστήματος Υγείας, καθώς και ολιστικές ενέργειες για την ψυχική υγεία και την ανακουφιστική φροντίδα ευάλωτων ομάδων αλλά και του γενικού πληθυσμού.

Την πρώτη ημέρα των εργασιών του συνεδρίου, στις 13 Δεκεμβρίου, η Ένωση Ασθενών συμμετείχε σε πάνελ με τίτλο: «Καλές Πρακτικές Στη Διαχείριση Φτωχής Πρόγνωσης: Μια Ευκαιρία για την Πολιτική του Καρκίνου στην Ελλάδα» μέσα από εισήγηση της κας. Ζωής Γραμματόγλου, Πρόεδρο του Συλλόγου ΚΕΦΙ, εκ των ιδρυτικών μελών της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας με τίτλο: «Ακάλυπτη Ιατρική Ανάγκη και Επιβάρυνση στους Ασθενείς με Καρκίνους Φτωχής Πρόγνωσης». Στην εισήγησή της, η κα. Γραμματόγλου αναφέρθηκε στον καρκίνο ως μια παράλληλη πανδημία της υπάρχουσας, με την ανάγκη λήψης περεταίρω μέτρων από το Υπουργείο Υγείας, όπως η δημιουργία αυτοτελούς Επιτροπής για τον Καρκίνο. Σχετικά με τους καρκίνους φτωχής πρόγνωσης, η κα. Γραμματόγλου αναφέρθηκε στην καθολική σωματική και ψυχολογική αλλαγή που επιφέρουν στον ασθενή, καθώς και στις μεγάλες αναμονές στα νοσοκομεία. Κλείνοντας, μνημόνευσε το παρόν Σχέδιο Νόμου και μελλοντικό Νόμο για την Ανακουφιστική Φροντίδα, ως μια σωστή αρχή για θεσμοθετημένα πλέον κέντρα τελικού σταδίου.

Την δεύτερη ημέρα των εργασιών του συνεδρίου, στις 14 Δεκεμβρίου, η Ένωση Ασθενών Ελλάδας συμμετείχε σε πάνελ με τίτλο: «Αξιολόγηση των Α.Τ.Υ στην Ελλάδα: Διδάγματα από την Εφαρμογή και Προτάσεις για το Μέλλον» μέσα από εισήγηση του κ. Γιώργου Καλαμίτση, Πρόεδρο ΣΑΗΕ Προμηθέας και Γραμματέα της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, με Τίτλο: «Ο Ρόλος των Εκπροσώπων των Ασθενών». Στην εισήγησή του, ο κ. Καλαμίτσης επισήμανε τους περιορισμένους εθνικούς πόρους που εξακολουθούν να διατίθενται για την Υγεία, με την ανάλογη επένδυση να απουσιάζει και στα ζητήματα Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας, γεγονός που συνεπάγεται σε ελλείψεις κινήτρων και προσκόμματα στην εύρυθμη λειτουργία των επιτροπών και των οργάνων που σχετίζονται με την ΑΤΥ. Συνεχίζοντας, ο κ. Καλαμίτσης αναφέρθηκε στον περεταίρω εκδημοκρατισμό της Υγείας, μέσα από την καθολική συμμετοχή της φωνής των ασθενών στο τραπέζι του διαλόγου με την Πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς, εστιάζοντας στην ανάγκη εκπαίδευσης των ασθενών τόσο σε θέματα Α.Τ.Υ αλλά και εν γένει στα ζητήματα που αφορούν την προάσπιση των δικαιωμάτων τους.

Η κα Εύη Ορφανού, Προέδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών και Σπανίων Παθήσεων Νομού Έβρου «Μαζί για Ζωή» και Γ’ Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας συμμετείχε σε Στρογγυλό Τραπέζι με Τίτλο: «Οι Πολιτικές για τα Γενόσημα Φάρμακα ως Εργαλείο για τη Βιωσιμότητα των Συστημάτων Υγείας». Στην τοποθέτησή της, η κα. Ορφανού επισήμανε μεταξύ άλλων την ανάγκη αύξησης του χρόνου εξέτασης που αφιερώνει ο θεράπον ιατρός σε κάθε ασθενή. Με αυτό τον τρόπο, δημιουργείται μια σχέση εμπιστοσύνης γιατρού και ασθενούς που θα οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης των πολιτών προς τα γενόσημα φάρμακα. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε η κα Ορφανού, ο μέσος πολίτης έχει συνδυάσει τη χρήση γενοσήμων με εξοικονόμηση πόρων στον τομέα της Υγείας, αναφερόμενη και στο κομμάτι της αξιολόγησης αποδοτικότητας και αξιοπιστίας. Τέλος, η κα. Ορφανού υπογράμμισε και την ανάγκη εγγραματοσύνης των ασθενών και πολιτών στα ζητήματα Υγείας.

Κατά την τρίτη και τελευταία ημέρα του Συνεδρίου, στις 15 Δεκεμβρίου, η κα Κατερίνα Νομίδου, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων και Οργανώσεων Ψυχικής Υγείας ΠΟΣΟΨΥ και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας συμμετείχε σε Στρογγυλό Τραπέζι με Τίτλο: «Μια Ολιστική Προσέγγιση για την Ανθεκτική Κατάθλιψη». Στην εισήγησή της, αναφερόμενη στην ανθεκτική κατάθλιψη και μνημονεύοντας στατιστικά δεδομένα, η κα. Νομίδου στάθηκε εκ νέου στο ότι το ένα τρίτο των ασθενών με κατάθλιψη αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη θεραπεία. Εστίασε στην ετερογένεια της ίδιας της ασθένειας και στο γεγονός πως δεν υπάρχουν αξιόλογοι δείκτες με βάση τους οποίους να μπορούμε να ξέρουμε κατά πόσο ένας ασθενής θα ανταποκριθεί στη θεραπεία ή όχι, προσθέτοντας ότι σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, η θεραπεία που παρέχεται σε ασθενείς με ανθεκτική ή δύσκολα αντιμετωπίσιμη κατάθλιψη, δεν είναι σχεδιασμένη με βάση τις εξειδικευμένες ανάγκες που έχουν. Τόνισε ότι για επαρκέστερα αποτελέσματα φροντίδας πρέπει να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα και την ευεξία του ασθενούς, και να μην στεκόμαστε μονάχα στη φαρμακευτική αγωγή. Υπογράμμισε το παράδειγμα της κοινωνικής συνταγογράφησης της Αγγλίας, που αποτελεί μέρος του Συστήματος Υγείας, στη λογική μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων οι οποίες υποστηρίζουν ασθενείς που δεν παρουσιάζουν βελτίωση με φαρμακευτική αγωγή. Τα αποτελέσματα στην Αγγλία, δήλωσε η εισηγήτρια, μέχρι σήμερα έχουν δείξει ότι υπάρχει σαφής μείωση των εισαγωγών και μειωμένη προσέλευση στα τμήματα επειγόντων των νοσοκομείων, επομένως οδηγεί και σε εξοικονόμηση πόρων για το σύστημα υγείας.

Στο τελευταίο  Στρογγυλό Τραπέζι του Συνεδρίου με τίτλο: «Η Αλληλεπίδραση των Πολιτών με το Σύστημα Υγείας στο Μέλλον» συμμετείχε ο κος. Δημήτρης Κοντοπίδης, Προέδρος της HUMANE και Β΄ Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας. Ο κ. Κοντοπίδης τόνισε ότι πρέπει να εξετάσουμε τις προκλήσεις της επόμενης μέρας για τα συστήματα υγείας και να είμαστε προετοιμασμένοι, ενώ υπογράμμισε ότι το βασικό ζητούμενο για το μέλλον είναι η επίτευξη δημοκρατίας και δικαιοσύνης στην υγεία, ένα ζήτημα πολυσύνθετο, η οποία ωστόσο μπορεί να επέλθει μόνο με την ουσιαστική συμμετοχή των ασθενών στη διαμόρφωση πολιτικών υγείας, αφοί οι πολίτες είναι και οι χρηματοδότες του συστήματος. Στη συνέχεια ανέφερε ότι η τεχνολογία μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο σύμμαχο, καθότι θα οδηγήσει σε καλύτερη κατανομή των πόρων, ενώ τόνισε ότι σημαντικό εμπόδιο προς αυτήν την κατεύθυνση αποτελεί η μη εξοικείωση των ασθενών με τις νέες τεχνολογίες. Ως προς αυτό τόνισε ότι θα πρέπει οι πολίτες να εκπαιδευτούν στις αλλαγές ώστε να αποκτήσουν digital literacy, ενώ το δεύτερο βήμα είναι η βελτίωση του επιπέδου εγγραμματοσύνης υγείας και στη συνέχεια η ανάπτυξη της κριτικής ικανότητας για την επεξεργασία των πληροφοριών.