25 Νοεμβρίου, 2023 σε Ανακοινώσεις|Τα νέα της Ένωσης, Συναντήσεις

Συμμετοχή στο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρίας Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας παρευρέθηκε στο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρίας Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής (ΕΛΕΓΕΙΑ), το οποίο διοργανώθηκε στη Σύρο από τις 5 έως και τις 7 Μαΐου 2022.

Εκπροσωπώντας την Ένωση Ασθενών Ελλάδας, η Αντιπρόεδρος κ. Εύη Ορφανού, πραγματοποίησε συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΕΛΕΓΕΙΑ και Γενικό Ιατρό, κo. Αντώνη Μπατίκα, όπου δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), τον, πλέον, προσωπικό γιατρό, καθώς και την συμμετοχή της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Ιδιαίτερα ευχάριστη σύμπτωση, αποτέλεσε το γεγονός ότι οι εργασίες του συνεδρίου συνέπεσαν με την ανακοίνωση της δέσμης μέτρων για την ΠΦΥ, η οποία προσέδωσε ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στον παραγωγικό διάλογο που ακολούθησε, μέρος του οποίου αποτέλεσε η ανάλυση του ρόλου του προσωπικού/οικογενειακού ιατρού, αλλά και οι θέσεις της ΕΛΕΓΕΙΑ επί του νομοσχεδίου.

Οι λεπτομερείς τοποθετήσεις της Αντιπροέδρου της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, κυρίας Ορφανού, κυμάνθηκαν στα πλαίσια των γενικότερων πεποιθήσεων της Ένωσης, που υπογραμμίζουν το θεμελιώδες δικαίωμα της πρόσβασης του πληθυσμού σε δωρεάν ποιοτικές ιατρικές υπηρεσίες, με την καθιέρωση συστηματικού προληπτικού ελέγχου του πληθυσμού, μέσω του θεσμού του προσωπικού/ οικογενειακού ιατρού.

Ακολούθησε γόνιμος διάλογος με τους συνέδρους, όπου αναδείχθηκαν νομοθετικές ελλείψεις στη σχετιζόμενη λειτουργία της ΠΦΥ, οι οποίες σημειώθηκαν και θα αναλυθούν περαιτέρω. Παράλληλα, παρουσιάστηκαν διαλέξεις με ειδικότερη θεματολογία την περιοχή των Κυκλάδων, όπως οι μεγάλες προκλήσεις των αεροδιακομιδών ή  η αυτο-οργάνωση των Κέντρων Υγείας σε μικρότερα νησιά, όπως η Σέριφος.

Εν κατακλείδι, και μέσα από ενδελεχείς διαλέξεις, διαχύθηκε φως σε ένα μεγάλο και πολυσύνθετο πρόβλημα της ΠΦΥ, αναφορικά την καίρια βελτίωση των συνθηκών, το οποίο θα απασχολήσει αρκετά όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στο άμεσο μέλλον.

Ευχαριστώντας τη θερμά για την πρόσκληση και την εποικοδομητική συζήτηση μέσω δημιουργικής ανταλλαγής απόψεων για τη συνεχή και ποιοτική αναβάθμιση της ΠΦΥ και των Υπηρεσιών Υγείας, η Ένωση Ασθενών Ελλάδας προχώρησε σε συνάντηση εργασίας με την ΕΛΕΓΕΙΑ στην Αθήνα, την Τρίτη 10 Μαΐου 2022. Σε ένα φιλικό κλίμα υγιούς διαλόγου, συζητήθηκαν κοινά, επόμενα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Την Ένωση εκπροσώπησαν οι Πρόεδρος Δ.Σ, κος Νίκος Δέδες και η Υπεύθυνη Γραφείου, κα Φωτεινή Μαραγκού.