25 Νοεμβρίου, 2023 σε PATIENTS HUB NETWORKING|Τα νέα της Ένωσης, Ανακοινώσεις

Συμμετοχή της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας στο Συνέδριο «Μια 10ετία Φαρμάκου»

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας εκπροσωπήθηκε από την Α΄ Αντιπρόεδρο κα. Κατερίνα Κουτσογιάννη και τον Νομικό Σύμβουλο κ. Αναστάσιο Σαμουηλίδη, στην Ημερίδα «Μία 10ετία Φαρμάκου» με τίτλο: “Ορόσημα, Ευκαιρίες, Προκλήσεις για το Μέλλον”, την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023.

Η Ημερίδα ήταν αφιερωμένη στο Φάρμακο και την Πολιτική Φαρμάκου στην Ελλάδα, στις εξελίξεις της προηγούμενης δεκαετίας καθώς και στον σχεδιασμό της επόμενης, που αφορά στους περιορισμούς, στις προκλήσεις, τις ευκαιρίες, τις απειλές και το αύριο του φαρμάκου. Κύριο στόχο, αποτέλεσε η συζήτηση  γύρω από τα φλέγοντα θέματα πολιτικής υγείας και φαρμακευτικής πολιτικής της χώρας με σκοπό να κατατεθούν προτάσεις για την επίλυση των όποιων δυσλειτουργιών.

Συμμετέχοντας σε Στρογγυλό Τραπέζι για τα εργαλεία και τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης, το οποίο συντόνισε ο κ. Πάνος Καναβός, PhD, Αναπληρωτής Καθηγητής, Αναπληρωτής Διευθυντής, LSE Health, Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής, London School of Economics και στο οποίο πήραν μέρος οι κα. Βασιλική-Κωνσταντίνα Γκογκοζώτου, Πρόεδρος Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων, Μη εκτελεστική Πρόεδρος ΕΟΠΥΥ, Μπάμπης Καραθάνος, Φαρμακοποιός, Ειδικός Σύμβουλος Φαρμακευτικής Πολιτικής Υπουργού Υγείας και Χαρά Κανή, Προϊσταμένη Τμήματος Σχεδιασμού και Παρακολούθησης Χορήγησης Φαρμάκων στη Διεύθυνση Φαρμάκου, Γενική Διεύθυνση Οργάνωσης και Σχεδιασμού Υπηρεσιών Υγείας, Ε.Ο.Π.Υ.Υ., η κα. Κουτσογιάννη αρχικά τόνισε ότι το ποσοστό που πληρώνουν οι ασθενείς από την τσέπη τους για την αγορά των φαρμάκων που χρειάζονται είναι απαράδεκτο και ανάφερε χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν ασθενείς που είτε δεν παίρνουν τη σωστή ποσότητα της θεραπείας τους, είτε εξαναγκάζονται να την αλλάξουν λόγω έλλειψης χρημάτων.

Ως προς το ζήτημα του clawblack  ανέφερε ότι απασχολεί τους ασθενείς, ειδικά σε ότι αφορά το σκέλος της διασφάλιση στην πρόσβαση στην καινοτομία, ενώ υπενθύμισε τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί από την Ένωση Ασθενών Ελλάδας σχετικά με τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης. Τόνισε επίσης τη σημασία της ύπαρξης θεραπευτικών πρωτοκόλλων, του ελέγχου της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης καθώς και της ηλεκτρονικής διασύνδεσης των νοσοκομείων.

Κλείνοντας, υπογράμμισε την αναγκαιότητα διείσδυσης των γενοσήμων, τα οποία θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερο μερίδιο στη συνταγογράφηση και σημείωσε ότι ένας από τους λόγους που οι ασθενείς δεν τα προτιμάνε είναι και οι συνοσηρότητες που τους καθιστούν επιφυλακτικούς στην αλλαγή σκευασμάτων,  αλλά κυρίως ευθύνεται η έλλειψη σωστής ενημέρωσης, γεγονός για το οποίο πρέπει να ληφθούν μέτρα.

Συμμετέχοντας σε Στρογγυλό Τραπέζι για τις νέες καινοτόμες θεραπείες και τα μοντέλα χρηματοδότησης της φαρμακευτικής καινοτομίας, που συντόνισε ο κ. Κώστας Αθανασάκης, Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών της Υγείας (i-hecon) και στο οποίο συμμετείχαν επίσης οι κα. Φλώρα Μπακοπούλου, Πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης, ο κ. Γιάννης Σωτηρίου, Διευθύνων Σύμβουλος ΙΦΕΤ ο κ. Γιώργος Βαρδαμίδης, QA Director – Biotechnology Operations, DEMO και ο κ. Σπύρος Κίντζιος Director, Corporate Development UNI-PHARMA S.A. BoD Member INTERMED S.A, ο κ. Σαμουηλίδης ανέφερε αρχικά ότι το ζητούμενο για τους ασθενείς σχετικά με την καινοτομία είναι η αποτελεσματικότητα, η ταχεία πρόσβαση και η δωρεάν χορήγηση σε όλους τους ασθενείς που την έχουν ανάγκη. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις βέλτιστες πρακτικές συλλόγων ασθενών στη χώρα μας, που αποτέλεσαν κινητήριο μοχλό για την εξασφάλιση καθολικής πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, όπως η Ηπατίτιδα C και η Κυστική Ίνωση.

Ακολούθως τόνισε η ότι η διαρκής και θεσμοθετημένη συμμετοχή των ασθενών στο στάδιο της αξιολόγησης θα συμβάλει καθοριστικά και πολυποίκιλα στην έλευση της καινοτομίας και αναφέρθηκε στο Έργο της Ένωσης Ασθενών για τη δημιουργία patient experts που θα προέλθουν μέσα από του Συλλόγους Ασθενών και οι οποίοι βάσει της συνεχούς εκπαίδευσης θα μπορούν να διεκδικούν τεκμηριωμένα τα δικαιώματα του συνόλου των ασθενών και να προσδώσουν προστιθέμενη αξία στην αξιολόγηση της καινοτομίας. Ειδικότερα έκανε μνεία στο τρέχον καινοτόμο πρόγραμμα ενδυνάμωσης της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας «Patient Hub Networking»  που πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Μποδοσάκη και του Solidarity Now, το οποίο με μια σειρά σεμιναρίων για τη Δημόσια Υγεία, το Φάρμακο και την Ενδυνάμωση των Εκπροσώπων Ασθενών, αποσκοπεί τόσο στη δημιουργία εκπαιδευμένων ασθενών, αλλά και στην ευρύτερη πλέον εκκίνηση μιας Ακαδημίας Ασθενών σε ευρωπαϊκά πρότυπα. Κλείνοντας, ο κ. Σαμουηλίδης έκανε ειδική μνεία στην προαγωγή της εγγραματοσύνης των ασθενών προκειμένου οι ασθενείς να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τα εργαλεία του ψηφιακού μετασχηματισμού.