25 Νοεμβρίου, 2023 σε Ανακοινώσεις, Τα νέα της Ένωσης

Συνάντηση εργασίας της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας με τον Γεν. Γραμματέα Συντονισμού Θανάση Κοντογεώργη

H Ένωση Ασθενών Ελλάδας πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με τον Γεν. Γραμματέα Συντονισμού της Κυβέρνησης Θανάση Κοντογιώργη, για θέματα που σχετίζονται με την εμβολιαστική κάλυψη για τον κορωνοϊό, τη διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων εν μέσω της πανδημίας και το ρόλο των συλλόγων ασθενών στην πολιτική υγείας και την αξιολόγησή τους από τους πολίτες.

Η συζήτηση αρχικά επικεντρώθηκε στην εξέλιξη της εμβολιαστικής εκστρατείας. Η Ένωση χαιρέτισε την απόφαση της κυβέρνησης για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους εργαζόμενους στον υγειονομικό τομέα και στις δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων και τάχθηκε υπέρ της διεύρυνσης της συζήτησης και για άλλες κατηγορίες επαγγελματιών όπως οι εκπαιδευτικοί, πάντοτε στο πλαίσιο των συστάσεων της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και των βέλτιστων πρακτικών που εφαρμόζονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο Γενικός Γραμματέας ενημερώθηκε για τις δράσεις της Ένωσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας και κυρίως για τη συμβολή της στη διάδοση του μηνύματος του εμβολιασμού κατά της COVID-19, μέσω της καμπάνιας που υλοποίησε το προηγούμενο διάστημα. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν για στοχευμένες κοινές παρεμβάσεις της Πολιτείας και της Ένωσης σε θεραπευτικές κατηγορίες όπου το ποσοστό εμβολιασμού παραμένει χαμηλό.

Αναφορικά με τα πρόσθετα εμπόδια που όρθωσε η πανδημία στην πρόσβαση των χρόνιων ασθενών στο σύστημα υγείας αλλά και σχετικά με τον προσυμπτωματικό έλεγχο, οι δύο πλευρές επικεντρώθηκαν στις ευκαιρίες που αναδύονται στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0». Οι εκπρόσωποι της Ένωσης Ασθενών επισήμαναν την ανάγκη και τη διάθεση συνεργασίας στην εκπόνηση του υγειονομικού χάρτη, καθώς στις μεταρρυθμίσεις για την πρωτοβάθμια και την ανακουφιστική φροντίδα, το νοσοκομειακό περιβάλλον και την κατ’ οίκον νοσηλεία και κάλεσαν την κυβέρνηση να συμπεριλάβει τους εκπροσώπους των ασθενών στο σχεδιασμό, τη διαρκή αξιολόγηση και την ανατροφοδότηση των συγκεκριμένων πολιτικών. Από την πλευρά του ο κ. Κοντογεώργης υπογράμμισε την προστιθεμένη αξία της συμμετοχής των συλλόγων ασθενών στις διαδικασίες σχεδιασμού και λήψης αποφάσεων για την υγεία και αναγνώρισε ότι ο αναβαθμισμένος ρόλος τους θα λειτουργήσει υπέρ της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας του συστήματος υγείας.

Την Ένωση Ασθενών Ελλάδας εκπροσώπησαν ο Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ. Νίκος Δέδες, ο Διευθυντής Γιώργος Τσιακαλάκης, ο Νομικός Σύμβουλος Τάσος Σαμουηλίδης και η Υπεύθυνη Δημοσίων Υποθέσεων Κωνσταντίνα Μπρούσα.