25 Νοεμβρίου, 2023 σε Ανακοινώσεις, Τα νέα της Ένωσης

Συνάντηση της Ένωσης με τον Διοικητή της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με τον Διοικητή της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Παναγιώτη Στάθη, τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020.

Με αφορμή καταγγελίες ογκολογικών ασθενών για αναβολή προγραμματισμένων θεραπειών στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», λόγω εξάντλησης του προϋπολογισμού του ιδρύματος, οι εκπρόσωποι της Ένωσης επισήμαναν την αναγκαιότητα προσαρμογής του προϋπολογισμού των νοσοκομείων για τα φάρμακα σε επίπεδα που να ανταποκρίνονται στην πραγματικές -διαχρονικές και έκτακτες- ανάγκες.

Το 2019, ο κλειστός προϋπολογισμός των νοσοκομείων για φάρμακα ήταν 550 εκατομμύρια ευρώ και τελικά υπερέβη τα 850 εκατομμύρια. Αντίστοιχα, το 2018 ο προγραμματισμός των 620 εκατ. ανετράπη από προμήθειες που ξεπέρασαν τα 795 εκατομμύρια ευρώ. Η διαχρονική εξάντληση των νοσοκομειακών προϋπολογισμών ήδη από τον Αύγουστο ή το Σεπτέμβριο κάθε έτους, επιδεινώνει τις ήδη δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα. Επιπρόσθετα, η μη ομαλή ροή κονδυλίων απειλεί την απρόσκοπτη πρόσβαση σε φάρμακα που απαιτούνται για τη θεραπεία των ασθενών.

Αντίστοιχα, η Ένωση έχει λάβει πληθώρα μηνυμάτων το τελευταίο διάστημα από ασθενείς, σχετικά με την καθυστέρηση έναρξης κλινικών μελετών, οι οποίες έχουν την έγκριση του ΕΟΦ και την Επιτροπής Δεοντολογίας, όχι όμως και του Ε.Λ.Κ.Ε.Α. της 1ης ΥΠΕ. Τα πιο πρόσφατα περιστατικά αφορούν σε ογκολογικούς ασθενείς του Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας», ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις και άλλων θεραπευτικών κατηγοριών, όπως η δρεπανοκυτταρική νόσος, η ψωριασική αρθρίτιδα, η σκλήρυνση κατά πλάκας και το άσθμα.

Από την πλευρά του ο κ. Στάθης δεσμεύθηκε για την άμεση αναζήτηση και εφαρμογή ενδεδειγμένων και βιώσιμων λύσεων για τα παραπάνω ζητήματα και προς αυτή την κατεύθυνση, αναγνώρισε ότι είναι σημαντική η στενή συνεργασία και αλληλοτροφοδότηση της Πολιτείας και του υγειονομικού συστήματος με την Ένωση και τους εκπροσώπους των ασθενών.