10 Απριλίου, 2024 σε Ανακοινώσεις|Τα νέα της Ένωσης, Μη κατηγοριοποιημένο

Η Θεσσαλονίκη Αγκαλιάζει τα Δικαιώματα των Ασθενών Στην Πλατεία Αριστοτέλους

Υπαίθριο ενημερωτικό δρώμενο στο Κέντρο Τουριστικών Πληροφοριών – Infokiosk της Πλατείας Αριστοτέλους διοργανώνει η Ένωση Ασθενών Ελλάδας το Σάββατο 20 Απριλίου 2024, και ώρες 11:00 – 16:00, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων Ασθενών. Το δρώμενο θα συνδυαστεί με αντίστοιχη ενημερωτική εκδήλωση ανοιχτή στο κοινό, σε συνδιοργάνωση με τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, το απόγευμα της ίδιας μέρας και ώρες 18:00 – 20:00, η οποία θα λάβει χώρα στην Αίθουσα του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (Πλατεία Αριστοτέλους 4 – 1ος Όροφος). Η παρούσα συγκυρία συμπίπτει επίσης ευχάριστα με τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Για πρώτη φορά, η Εθνική Συνομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών της χώρας και θεσμοθετημένη από την Πολιτεία σε ζητήματα χάραξης πολιτικών υγείας, μεταφέρει στην πόλη της Θεσσαλονίκης – με τη συνδρομή του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης – ένα δρώμενο και μια εκδήλωση θεσμό που πραγματοποιείται από το 2022 στην Αθήνα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Πολιτείας, της Εκκλησίας της Ελλάδας, μελών του Ελληνικού και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, των κομμάτων και εκπροσώπων της ακαδημαϊκής, της επιστημονικής κοινότητας και της Κοινωνίας των Πολιτών.

Η φετινή εκδήλωση θα επικεντρωθεί στα Γραφεία Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας που βρίσκονται εντός των δημόσιων νοσοκομείων, με ορίζοντα την ποιοτική και θεσμική αναβάθμιση τους, ώστε πέρα από τη συμβολή τους στην προάσπιση των δικαιωμάτων των ασθενών, να καταστούν σημεία επαφής του Πολίτη με τα νοσοκομεία και φορείς συμμετοχής του στην αξιολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών και διασφάλισης της ποιότητας.

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών καθιερώθηκε το 2007 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με αφορμή την υιοθέτηση της Ευρωπαϊκής Χάρτας Δικαιωμάτων των Ασθενών, η οποία διακηρύσσει δεκατέσσερα (14) θεμελιώδη δικαιώματα των ασθενών που στόχο έχουν να εγγυηθούν ένα «υψηλό επίπεδο προστασίας της ανθρώπινης υγείας» για όλους τους Πολίτες.

Περισσότερες πληροφορίες για το περιεχόμενο των 14 δικαιωμάτων και πως αυτά ισχύουν και εφαρμόζονται στην Ελλάδα, μπορείτε να βρείτε και στην ειδική ιστοσελίδα της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, www.greekpatientsrights.gr.

Με το δρώμενο και την πρώτη εκδήλωση στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας – και με τη συνδιοργάνωση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης – η Ένωση Ασθενών Ελλάδας ευελπιστεί να θέσει τις βάσεις διάδοσης του μηνύματος των δικαιωμάτων των ασθενών σε μεγάλα αστικά κέντρα και κοινά στόχους τις τοπικές Ενώσεις Ασθενών, τους Διοικητές Νοσοκομείων και Υγειονομικών Περιφερειών, τους Βουλευτές των Κομμάτων και φυσικά την Ιατρική και Επιστημονική Κοινότητα.